Drenten blijven graag waar ze zijn: Pieter woont al 71 jaar in hetzelfde huis

De boerderij in Lhee (van Pieter Boelen)
De boerderij van Pieter Boelen in Lhee © Google Streetview
Menig Drent komt heel ver in het leven, maar tegelijk schieten we soms langere tijd geen meter op. De inwoners van onze provincie wonen gemiddeld bijna tien jaar op dezelfde plek. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Daaruit blijkt ook dat hoe ouder mensen worden, hoe langer ze op hetzelfde adres blijven wonen.

Nooit verhuizen

Iemand die daar over mee kan praten is Pieter Boelen uit Lhee. Hij is 71 jaar en woont heel zijn leven al op hetzelfde adres. In 1952 wordt Pieter geboren in de boerderij. De liefde van zijn leven komt uit het westen van het land en zij wil wel met hem in de boerderij gaan wonen.
"Mijn moeder kwam in de jaren zeventig bij een ongeval om het leven", vertelt Pieter, "in de jaren tachtig kon ik met mijn vrouw in de boerderij gaan wonen, mijn vader verhuisde toen naar Dwingeloo. We hebben de boerderij in die jaren flink verbouwd".
"Het is heel bijzonder om altijd op dezelfde plek te blijven wonen", gaat Pieter verder, "ik ken het huis natuurlijk als geen ander. We hebben hier twee zonen gekregen en hebben inmiddels zes kleinkinderen". Die zonen vlogen uit, maar de oudste is inmiddels vanuit Dwingeloo terug verhuisd naar de familieboerderij.
Tekst gaat verder na de foto
Boerderij in Lhee
In overleg met de gemeente is de woning gesplitst © Pieter Boelen

Woningsplitsing

"Met hulp van de gemeente hebben we de woning nu kunnen splitsen, mijn zoon woont met zijn vrouw en vier dochters in het voorste stuk, mijn vrouw en ik wonen in het achterste deel."
Nog steeds zijn ze druk aan het verbouwen. "Als kind had ik mijn slaapkamertje in het voorste stuk, in de jaren tachtig hebben we daar een grote kamer gemaakt, maar mijn zoon maakt er nu weer twee kamertjes van. En wat ik echt heel leuk vind is dat mijn kleindochters zo even bij ons binnen kunnen lopen", aldus Pieter.
"Ik wil graag tot mijn einde in het huis blijven wonen waarin ik geboren ben, als het kan", gaat hij voort, "maar het is een fijn idee dat het huis in de familie blijft."

Drentse cijfers

Zo lang als Pieter Boelens in Lhee wonen de meeste Drenten niet op dezelfde plek. De lijst wordt in onze provincie aangevoerd door de gemeenten De Wolden, Borger-Odoorn en Noordenveld. Daar wonen de mensen gemiddeld 9,2 jaren in hetzelfde huis. In de gemeente Meppel is die periode met 6,5 jaar het kortst.
Zie hieronder de cijfers van de Drentse gemeenten.

78+

Landelijk gezien was de gemiddelde woonduur in 2023 het hoogst bij 78-jarigen. Zij woonden begin vorig jaar zo'n 25 jaar op hetzelfde adres. Bij één op de acht tachtigplussers was dit zelfs vijftig jaar of langer.
Inwoners van de gemeente Edam-Volendam spannen landelijk de kroon. Zij wonen gemiddeld bijna 14 jaar op hetzelfde adres. De woonduur is vaker korter in stedelijke gebieden. Inwoners van Utrecht, Amsterdam, Diemen en Delft wonen gemiddeld zo'n vijf jaar in hetzelfde huis. Dit komt vooral doordat daar veel jongeren wonen.
In studentensteden als Groningen en Wageningen is de woonduur met zo'n vier jaar het kortst.
Ongeveer de helft van de kinderen tot 18 jaar was in 2023 nog nooit verhuisd. In Urk, Tubbergen en Staphorst gold dit zelfs voor twee op de drie kinderen. Jonge vrouwen gaan eerder op zichzelf wonen dan jonge mannen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.