Jan Kruis Museum bestaat vijf jaar, plannen voor uitbreiding

Leontine Kruis voor het Jan Kruis Museum in Orvelte
© Josien Feitsma / RTV Drenthe
De vlag hangt uit bij het Jan Kruis Museum in Orvelte. Het museum bestaat namelijk vijf jaar en dat wordt gevierd. Zo is er een nieuwe expositie van het werk van de kunstenaar, zijn er activiteiten op alle zondagen in mei en wordt Jans droom verwezenlijkt.
"Die droom behelsde dat het Jan Kruis Museum uitgebreid zou worden met een vriendengalerij van medekunstenaars uit dezelfde genres en dezelfde tijden als waarin hij gewerkt heeft," vertelt Henk-Jan de Jonge die namens het museum fondsen werft.
Aan die droom wordt gehoor gegeven want uitbreidingsplannen zijn in de maak. "Het museum is vol. Hier zou de ruimte niet bestaan", legt De Jonge uit. "Maar hiernaast gelegen is het oude melkfabriekje met daarnaast een schuur die niet in gebruik is. Dat is eigendom van het Drentse Landschap, het is monumentaal en we zijn met het Drentse Landschap in gesprek om die schuur in de toekomst gereed te maken als expositieruimte."

'We willen mensen met een glimlach het pand laten verlaten'

Jan Kruis werd vooral bekend van zijn werk voor de Libelle. De strip Jan Jans en de Kinderen werd ontzettend populair. Maar ook op het andere werk van Kruis lijken mensen niet uitgekeken. Het museum trekt bekijks. "Ze komen van heinde en ver speciaal naar dit museum", vertelt dochter Leontine Kruis.
Inmiddels is het museum aan gastenboek nummer vier begonnen waarin bezoekers hun reactie achterlaten. "Daar doe je het voor", lacht Kruis. "We willen mensen kennis laten maken met al het werk en vooral met een glimlach weer het pand laten verlaten. Daar zijn we in geslaagd."

Nieuwe uitgave Woutertje Pieterse

Voor geïnteresseerden komt vanwege het jubileum een hernieuwde uitgave van Woutertje Pieterse, een van Nederlands bekendste kinderboeken van Multatuli waar Jan Kruis de illustraties bij maakte. "Dat was voor ons allen al heel lang een wens", vertelt Kruis. "Dat is een hele mooie toevoeging op het assortiment. We hadden al boeken die waren gedrukt, waarvan in 2010 de laatste. Maar er was toch vraag naar meer. We moesten telkens zeggen: 'Nee, dat kan niet' en nu liggen hier (in Orvelte, red.) twee exemplaren."
Het Jan Kruis Museum ging open op 22 mei 2019 open, maar dat had een lange aanloop. Al ruim tien jaar waren initiatiefnemers bezig waren met het realiseren van het museum, dat de striptekenaar zelf zo graag wilde. Hij kon het zelf niet meer meemaken, Jan Kruis overleed in januari 2017.
Jan Kruis Museum bestaat vijf jaar

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.