Te duur en te moeilijk: initiatiefnemers woningsplitsingen haken af

Deze woning in Ruinen is nu opgedeeld in twee nieuwe huizen
© Josien Feitsma / RTV Drenthe
De woningnood is hoog en gemeenten willen graag snel aan meer huizen komen. Naast nieuwbouw en inbreiding (woningbouw binnen een dorp of kern) wordt daarom ook gesproken over het kadastraal splitsen van bestaande woningen. Een optie die vooral voor plattelandsgemeenten gunstig kan zijn. Maar er wordt nog maar weinig gebruik van gemaakt, blijkt uit onderzoek van RTV Drenthe.
In de meeste gemeenten in Drenthe is het aantal woningsplitsingen niet meer dan een handjevol per jaar. Vaak haken initiatiefnemers al voor het aanvragen van een vergunning af, zo ook in de gemeente Aa en Hunze. "We merken dat we in het voortraject graag medewerking willen verlenen, maar dat een idee in veel gevallen door de initiatiefnemer niet verder wordt gebracht", schrijft de gemeente.

Wirwar van regels

Een fors gedeelte van het aantal initiatieven wordt bovendien niet goedgekeurd, blijkt uit cijfers van onder andere de gemeente Tynaarlo: "Sinds 2021 hebben we 20 vooroverleggen en aanvragen voor een vergunning gehad waarvan er 8 positief beantwoord zijn. Van de 20 vooroverleggen en aanvragen zijn er 5 weer ingetrokken of buiten behandeling gelaten wegens ontbreken van voldoende gegevens", aldus Tynaarlo.
Als initiatiefnemer kun je het beste in de gemeenten Noordenveld en De Wolden wonen. Daar zijn de regels omtrent het minimum woonoppervlakte het meest soepel. Waar in de gemeente Aa en Hunze, Tynaarlo en Westerveld een woning minimaal 200 vierkante meter moet zijn, kan een woning in gemeente De Wolden en Noordenveld al vanaf 110 vierkante meter worden gesplitst.
RTV Drenthe sprak met meerdere Drentse initiatiefnemers die over woningsplitsing denken of hebben nagedacht en zij noemen het proces inderdaad 'ingewikkeld'. Om een woning te mogen splitsen moet je namelijk aan veel eisen voldoen, waaraan lang niet altijd kan worden voldaan.

Landelijk beeld

Ook landelijk is dit het beeld, zo bleek uit een uitzending van Radar in februari en uit een onderzoek van Platform31 in november. Splitsen kost initiatiefnemers vaak tienduizenden euro's voordat ze zover zijn. Dat komt onder andere door de regels en procedures waar initiatiefnemers mee te maken krijgen. Ook stimuleren weinig gemeenten de opties.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.