Lydia woont met haar ouders in Zuidlaren, maar mag woning niet splitsen: 'Vind ik frustrerend'

Lydia Franke wil graag haar huis in tweeën delen, maar de regels werken in haar nadeel.
© Josien Feitsma / RTV Drenthe
Een van de oplossingen voor de woningnood is het kadastraal splitsen van bestaande woningen. Dat klinkt aantrekkelijk, maar in de praktijk haken initiatiefnemers af vanwege de kosten en vele regels. Lydia Franke uit Zuidlaren is een van hen.
Zij woont midden in het dorp en deelt de woning, sinds het overlijden van haar man, met haar ouders. Het huis is daarvoor in tweeën gedeeld: een woning op de begane grond waar haar ouders wonen en een woning op de eerste etage waar ze zelf met haar dochter woont.

'Gewoon niet te doen'

Om dat financieel goed te regelen heeft ze een vergunning aangevraagd voor het splitsen van haar woning, maar door de geldende regels lukt het haar niet om dat voor elkaar te krijgen. "Het is gewoon niet te doen. Het is niet zo even te regelen. Het is een complete verbouwing en dan is het niet met 15.000 euro klaar."
Vorige week heeft ze daarom haar aanvraag weer ingetrokken. "We wonen hier nu al gescheiden. Maar toch mag ik hier niet officieel twee woningen van maken. Dat vind ik frustrerend", zegt ze.
Tekst gaat verder na de video:
Lydia woont met haar ouders in Zuidlaren, maar mag woning niet splitsen
In de meeste gemeenten in Drenthe is het aantal woningsplitsingen niet meer dan een handjevol per jaar. Vaak haken initiatiefnemers al voor het aanvragen van een vergunning af. Zo merkt de gemeente Aa en Hunze dat 'een idee in veel gevallen door de initiatiefnemer niet verder wordt gebracht'.

Voorbeelden van regels

Initiatiefnemers geven de pijp aan Maarten vanwege de eisen waaraan ze moeten voldoen om de woning te mogen splitsen. Eisen die in iedere gemeente ook nog eens anders zijn. Zo mogen schuren vaak niet worden omgebouwd tot woning, tenzij deze aan het huis vast zit.
En zo moet een mantelzorgwoning na tien jaar of direct na het overlijden weer afgebroken worden. Ieder voorstel moet door de brandweer worden goedgekeurd op brandveiligheid en dat loopt in de papieren. Ook is parkeergelegenheid op het erf voor beide woningen vaak een vereiste. Daarnaast maakt het aantal vierkante meters van de bestaande woning uit om te mogen worden gesplitst.

Welke gemeente is het meest soepel?

Als initiatiefnemer kun je het best in Noordenveld en De Wolden wonen. Daar mag een woning vanaf een oppervlakte van 110 vierkante meter worden gesplitst. In Aa en Hunze, Tynaarlo en Westerveld ligt dat minimum op 200 vierkante meter.
Voor Franke is het zuur. Zij ziet haar wens in het water vallen. "Het is te veel en te intensief om dit door te zetten. Ik denk niet dat de ambtenaren die ermee te maken hebben het niet goed doen, maar ik denk eerder dat de wet- en regelgeving versoepeld moet worden."
De gemeente Tynaarlo reageert dat zij in het algemeen wel positief tegenover woningsplitsing staan. "Regelgeving is in de praktijk soms best complex omdat je met veel zaken rekening te houden hebt, maar we proberen daarin zoveel mogelijk met de aanvragers mee te denken."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.