Uppelschoten (PVV) kan als oudste ooit Tweede Kamer in: 'De plicht roept'

Nico Uppelschoten (PVV)
Nico Uppelschoten (PVV) aan tafel bij het Radio Drenthe-programma Cassata © RTV Drenthe/Margriet Benak
De 79-jarige Nico Uppelschoten (PVV) bereidt zich voor op een nieuwe baan als Tweede Kamerlid. Terwijl hij hiervoor nooit in aanmerking wilde komen. "Maar de plicht roept", zegt hij in het Radio Drenthe-programma Cassata.
Door de monsterzege van de PVV die 37 - en na verdeling van de restzetels - waarschijnlijk 38 zetels oplevert, schurkt Uppelschoten aan tegen een Tweede Kamerzetel. Op de PVV-kieslijst stond hij op plek 39.
"Ik ben de eerste reserve", is Uppelschoten zich terdege van de situatie bewust. "Dan is het simpel: ik ben straks aan de beurt." Bij een kabinetsdeelname van de PVV schuiven Kamerleden naar gebruik door naar het kabinet. Zo kan partijleider Geert Wilders premier worden. En andere PVV'ers mogelijk minister of staatssecretaris. Ook kunnen fractieleden (tijdelijk) vertrekken vanwege ziekte, zwangerschap of om andere beweegredenen.

Schrikmomentje

Bij Uppelschoten, momenteel PVV-Statenlid in het Drents Parlement, kwam tijdens de uitslagenavond al een besefmoment: onverkiesbaar ben ik niet meer. "Het was wel even schrikken." Anderzijds wil de inwoner van Eelde zijn verantwoordelijkheid niet ontlopen. "Je moet je kunnen aanpassen en zeggen: ik moet het misschien tóch doen."
Ik blijf op mijn gezondheid letten zodat ik na vier jaar geen wrak ben
Nico Uppelschoten
Met name voor zijn vrouw, aan wie Uppelschoten mantelzorg verleent, moest een werkzame oplossing komen. Met verpleeghuizen zaten ze al aan tafel voor als het thuis te zwaar wordt. In februari zou ze overgaan. "Dat zit nu in een stroomversnelling om te kijken of het allemaal niet een paar maanden eerder kan."
Het scenario dat zij ergens wegkwijnt, wil het aspirant-Kamerlid koste wat kost voorkomen. Een harde voorwaarde, als beide wegen scheiden. "Dat ík in Den Haag zit en zij in kommervolle omstandigheden; dat kan niet."

De oudste ooit

De PVV'er zal ook op zijn eigen welzijn letten, mocht hij zich melden in Hofstad. Met zijn 79 jaar zijn er grenzen in wat Uppelschoten aankan. Hij kan zich wat dat betreft aan geen voorganger spiegelen; nog nooit werd een Tweede Kamerlid op zo'n hoge leeftijd geïnstalleerd, vertelt Uppelschoten.
Na de historische verkiezingsoverwinning lonkt zo een nieuwe primeur voor de PVV. "Ik blijf op mijn gezondheid letten zodat ik na vier jaar geen wrak ben. Een voordeel is ook dat we het werk kunnen verdelen. Mocht het een kleine fractie zijn, dan zou ik me achter de oren krabben of ik het zou doen."
Als Uppelschoten op termijn plaatsneemt in de Tweede Kamer, dan komt het aantal Drenten op vier. Eline Vedder (CDA), Elke Slagt-Tichelman (GroenLinks-PvdA) en Harm Holman (NSC) zijn op basis van de nieuwe verkiezingsuitslag al gekozen. De officiële verkiezingsuitslag wordt op 1 december bekendgemaakt door de Kiesraad.
Bekijk hieronder het gesprek met Nico Uppelschoten. Verder aan tafel over de Tweede Kamerverkiezingen en kabinetsformatie: BBB-Statenfractievoorzitter Gert-Jan Schuinder en voormalig VVD-Tweede Kamerlid Erik Ziengs:
Uppelschoten (PVV) kan als oudste ooit Tweede Kamer in: 'De plicht roept'

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.