liveblog | 23 november 2023

Lees liveblog terug: PVV wint fors in Drenthe, Tynaarlo vreemde eend in de bijt

  • De uitslagen van alle Drentse gemeenten zijn bekend
  • De PVV is veruit de grootste partij geworden
  • Alleen Tynaarlo heeft een andere winnaar: GroenLinks-PvdA
Laatst bijgewerkt: 23 november 2023, 03:24 uur
donderdag 23 november 2023
03:24

Einde liveblog

Nu de uitslagen in Drenthe bekend zijn, sluiten we dit liveblog af. Meer details over de stembusgang in de Drentse gemeenten, zijn hier te vinden.
02:53

Nieuwe prognose ANP: PVV 37 zetels, D66 naar 9

De PVV stijgt verder naar 37 zetels in de Tweede Kamer, blijkt uit een nieuwe prognose van het ANP. D66 zakt iets terug, van 10 naar 9 zetels. De prognose is gebaseerd op bijna 94 procent van de getelde stemmen in het hele land.
Verder blijkt dat BBB ten opzichte van de eerste prognose weer iets stijgt van 5 naar 7 zetels. Het CDA staat op 5 zetels. PvdD en FVD krijgen ieder weer een zetel minder dan de eerste prognose en komen uit op 3 in plaats van 4 zetels.
02:18

Alle stemmen in Drenthe geteld

Ook Noordenveld en Coevorden hebben de uitslagen vrijgegeven. En daarmee zijn alle stemmen in Drenthe geteld. In Noordenveld en Coevorden is het beeld gelijk aan vrijwel de volledige provincie, met de PVV als grootste. Slechts Tynaarlo heeft met GroenLinks-PvdA een andere winnaar.
02:04

Stembureaus Caribisch deel gesloten

De stembureaus in het Caribisch deel van het Koninkrijk zijn gesloten. Op Bonaire, Sint-Eustatius en Saba kon in tien verschillende stemlokalen worden gestemd voor de Tweede Kamerverkiezingen.
De stembureaus sloten om 21.00 uur, dat is 02.00 uur Nederlandse tijd. Er waren zes stemlokalen op Bonaire, de andere twee eilanden hadden elk twee stembureaus. Iedereen die 18 jaar en ouder is, op de eilanden woont en de Nederlandse nationaliteit heeft, mocht gaan stemmen.
01:39

Aantal stemmen voor PVV in Hoogeveen verdubbeld

In Hoogeveen heeft de PVV 32 procent van de stemmen gehaald en is daarmee de grootste geworden in deze gemeente. Dat percentage is bijna verdubbeld ten opzichte van 2021. Toen haalde het 16,5 procent van de stemmen. Van de Drentse gemeenten is alleen de verkiezingsuitslag van Coevorden en Noordenveld nog niet bekend.
01:37

Eerste voorlopige prognose ANP: PVV op 36 zetels

De PVV lijkt nog iets groter te worden in de Tweede Kamer. Volgens een eerste voorlopige prognose van de Verkiezingsdienst van het ANP komt de partij uit op 36 zetels. Dat is 1 zetel meer dan in de exitpoll van Ipsos, in opdracht van NOS en RTL. De voorlopige prognose is gebaseerd op bijna 30 procent van de getelde stemmen in het land.
GroenLinks-PvdA blijft staan op 25 zetels, VVD op 24. Opmerkelijk is dat BBB mogelijk terugzakt naar 5 zetels. In de exitpoll stond BBB nog op 7 zetels.