Drie Drenten in Tweede Kamer: Vedder, Slagt-Tichelman en Holman

Eline Vedder
Eline Vedder tijdens een debat in de Tweede Kamer © ANP / Hollandse hoogte / Peter Hilz
Eline Vedder uit Ruinerwold, Elke Slagt-Tichelman uit Assen en Harm Holman uit Roden zijn officieel gekozen als Tweede Kamerlid. De drie Drenten mochten op basis van de exitpolls al hopen op een zetel. In de officiële uitslag zijn hun plekken niet meer in gevaar gekomen.
Vedder (CDA) blijkt bij de Tweede Kamerverkiezingen duizenden voorkeurstemmen te hebben gekregen. In totaal werd er 19269 keer op haar gestemd, heeft de Kiesraad bekendgemaakt. Alleen haar partijgenoot en lijsttrekker Henri Bontenbal ontving meer stemmen (279272).
Vedder maakte dit jaar al haar entree in de Tweede Kamer, toen ze voormalig Kamerlid Jaco Geurts opvolgde. Haar partij verloor 10 zetels bij de verkiezingen vorige maand. Het CDA heeft nog 5 zetels over, waarvan dus eentje ingenomen mag worden door Vedder.

Van plek 19 naar 21

Namens GroenLinks-PvdA mag Elke Slagt-Tichelman plaatsnemen in de Tweede Kamer. De Assense stond op de 19e plek van de kandidatenlijst, maar ze is voorbijgestreefd door twee lager geplaatste kandidaten met voorkeurstemmen. Haar uiteindelijke 21e plek (10333 stemmen) is ook voldoende, aangezien haar partij op 25 zetels uitkomt.
Harm Holman mag met 1378 stemmen voor Nieuw Sociaal Contract (NSC) naar de Kamer. De nieuwe partij van lijsttrekker Pieter Omtzigt kreeg 20 zetels. Holman stond op de 20e plek en hij is uiteindelijk niet voorbijgestreefd door partijgenoten met voorkeurstemmen.

Uppelschoten in wachtkamer

Mogelijk krijgen de drie Drenten in de Kamer nog gezelschap van provinciegenoot Nico Uppelschoten. De Eeldenaar blijft op de 39e plek staan op de lijst van de PVV, de grote winnaar van de verkiezingen. De partij van lijsttrekker Geert Wilders behaalde in totaal 37 zetels.
Uppelschoten (393 stemmen) staat nu nog te laag voor een zetel, maar als de PVV gaat regeren kan dat zomaar eens veranderen. De kans is dan groot dat hoger geplaatste partijgenoten hun zetel inleveren voor een post als minister of staatssecretaris.
Drenthe onderaan
Met drie volksvertegenwoordigers sluit Drenthe - samen met Flevoland en Zeeland - de rij. Bijna de helft van de nieuwe Tweede Kamer woont in Zuid-Holland en Noord-Holland. De beide provincies zijn oververtegenwoordigd, want ongeveer 38 procent van de Nederlandse bevolking woont er. Zuid-Holland levert 40 van de 150 Kamerleden, oftewel meer dan een kwart. Dertig volksvertegenwoordigers, dus precies 20 procent, staan ingeschreven in Noord-Holland.
Noord-Brabant, qua aantal inwoners de derde provincie van het land, is juist ondervertegenwoordigd. De provincie levert 12 Kamerleden, 8 procent van het totaal, terwijl Brabanders bijna 15 procent van de Nederlandse bevolking vormen. Ook Gelderland, de vierde provincie, heeft relatief weinig volksvertegenwoordigers. Tien Kamerleden wonen er, oftewel 6,7 procent, terwijl 12 procent van alle Nederlanders in de provincie woont.
De provincies Utrecht en Overijssel tellen beide dertien Kamerleden. Zowel Limburg als Groningen heeft negen Kamerleden. In Friesland wonen vier verkozen kandidaten. Een kandidaat staat ingeschreven in Londen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.