Alfons Arts: 'Dolblij met de resultaten elders, maar dat geeft ons geen vrijbrief'

Lachende gezichten tijdens de training van FC Emmen in aanloop naar het duel tegen Helmond Sport
© RTV Drenthe
VOETBAL - De zon scheen gisterochtend krachtig en vooral heerlijk boven De Oude Meerdijk, waar FC Emmen de laatste training afwerkte richting het duel van vanavond tegen Helmond Sport. Het leek bijna symbolisch voor het sentiment bij de spelers, want de wereld ziet er tien dagen na die beroerde eerste helft tegen Telstar compleet anders uit.
De play-offs leken na 45 minuten ploeteren, met wind tegen in Velsen-Zuid, helemaal uit zicht. Maar na een revival en met een beetje geluk draaide Emmen het duel helemaal om. De 2-3 zege werd gevolgd door twee mindere beurten van de grote concurrent in de strijd om het laatste play-off-ticket: MVV. De club uit Maastricht speelde een dag na het duel van FC Emmen met 1-1 gelijk bij Willem II en afgelopen vrijdag volgde een 3-0 nederlaag bij De Graafschap. Daardoor heeft Emmen ineens weer de sleutel voor de play-offs in handen.
"Het mag duidelijk zijn dat we dolblij zijn met deze gang van zaken, maar uiteindelijk moeten we het nog steeds zelf doen", aldus Alfons Arts na de training. "Dit geeft ons geen vrijbrief dat we zomaar even van Helmond Sport gaan winnen, maar het moet ons wel extra motivatie geven."

Het ideale scenario

Als Emmen morgenavond weet te winnen van Helmond Sport (dat een punt minder heeft dan de Drentse club) dan heeft Emmen de play-off-plek in handen. De voorsprong bedraagt dan één punt op MVV én dat met dan nog twee duels te spelen.
Helmond Sport heeft één punt minder dan Emmen en zal bij winst dus op gelijke hoogte komen met MVV.
Cambuur en VVV-Venlo, die nu respectievelijk twee en drie punten minder hebben dan Emmen, zijn bij een zege van Emmen definitief afgeschud.

Zonder Schouten, Landu en Burnet

Arts moet het tegen Helmond Sport stellen zonder Robin Schouten en Chardi Landu. Voor Landu zit het seizoen er vanwege een knieblessure op, terwijl Schouten eventueel nog in actie kan komen in de play-offs. Lorenzo Burnet ontbreekt vanwege ziekte.
Michaël Heylen is terug van zijn schorsing, maar start niet in de basis. Dennis Vos krijgt net als tegen Telstar de voorkeur in het centrum van de verdediging naast Julius Dirksen. Op het middenveld is er een plek ingeruimd voor Ben Scholte, die de bizarre 2-2 maakte als invaller tegen Telstar. Daardoor verdwijnt Desley Ubbink uit de basis. Bradly van Hoeven keert ook weer terug in de basis. Hij start, na twee duels toekijken vanwege de schop die hij kreeg bij Jong AZ, als linkerspit. Aan de rechterkant start Vicente Besuijen en de man die moet zorgen voor 'oorlog' in de zestien is opnieuw Piotr Parzyszek.
Helmond Sport is, volgens Arts, een aanvallend ingestelde ploeg met veel snelheid en dreiging vanaf het middenveld. "Ze zijn altijd onderweg en hebben in Martijn Kaars een absolute uitblinker. Dat is een speler die belangrijk is met goals, maar ook met voorzetten. Zijn enthousiasme is daarin doorslaggevend." Ook bij Helmond Sport vond onlangs een trainerswissel plaats. Bob Peeters werd eerder dan gepland de laan uit gestuurd en wordt tot het einde van het seizoen vervangen door Adrie Bogers. "Dat zorgde wel voor nieuwe energie, getuige de zeges op Jong Ajax en ADO Den Haag. Ik ben benieuwd hoe ze het tegen ons gaan aanpakken, maar hun opdracht is heel simpel. Zij moeten, net als wij, winnen om het bereiken van de de play-offs in eigen hand te houden."

'Wij moeten zorgen dat de verwachting van de supporters bewaarheid wordt'

Arts doet een dag voor de (zoveelste) belangrijkste wedstrijd van het seizoen een beroep op de fans. "Maar aan hen ligt het nooit. Ik weet dat uit eigen ervaring. De mensen zijn hier enorm enthousiast, maar komen wel met een bepaalde verwachting naar het stadion. En dat heb ik de spelers vandaag ook verteld. Wij moeten ervoor zorgen dat die verwachting bewaarheid wordt."

Opstelling

FC Emmen start vanavond met Oelschlägel, Te Wierik, Dirksen, Vos, Hardeveld, Kieftenbeld, Bernadou, Scholte, Besuijen, Parzyszek en Van Hoeven.

35e keer FC Emmen - Helmond Sport

Helmond Sport reist voor de 35e keer naar Drenthe voor de ontmoeting met FC Emmen. Van de vorige 34 edities wist Emmen er veertien te winnen. Tien keer wonnen de Brabanders.
Alfons Arts: 'Dolblij met de resultaten elders, maar dat geeft ons geen vrijbrief'

Live op Radio Drenthe

Uiteraard is FC Emmen - Helmond Sport komende maandag live te volgen op Radio Drenthe. Verslaggevers René Posthuma en Niels Dijkhuizen zijn vanaf 19.30 uur in de lucht met de voorbeschouwing. De aftrap is een half uur later.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.