Inwoners Nieuw-Weerdinge over PVV-stem: 'Niet getwijfeld, Wilders doet goede dingen'

Nieuw-Weerdinge
In Nieuw-Weerdinge stemden veel inwoners woensdag op de PVV © RTV Drenthe / Wouter van Dijk
De zege van de PVV leidt tot hoopvolle reacties in Nieuw-Weerdinge. Volgens dorpsbewoners is hun stemgedrag zowel een proteststem als een noodkreet tegen het asielbeleid, waar zij vooral negatieve ervaringen mee hebben.
"Super, het had niet beter gekund", is een van de opgeluchte reacties op straat. "Wilders doet goede dingen. Hopelijk zet hij dit nu door, ik verwacht er wel wat van."
De PVV-kiezers uit het dorp die hun stemkeuze toelichten, wijzen vooral op de overlast van asielzoekers. Dit zijn vooral veiligelanders uit Ter Apel, met nauwelijks kans op een verblijfsvergunning.
Dorpelingen zeggen te zuchten onder hun wangedrag. "Ze bellen aan, verzamelen achter het huis, zitten aan auto's... Het is schrikbarend in deze regio", benadrukt een PVV-kiezer. "Een nieuw kabinet slaat hopelijk spijkers met koppen."
Ik heb niet getwijfeld over mijn stem. Veilig ben je hier namelijk niet meer
PVV-stemmer uit Nieuw-Weerdinge
Een van zijn medestanders vindt dat er aan de overlast al jaren te weinig gebeurt. "Wilders moet als premier wat doen aan de veiligelanders. Zíj zorgen voor de problemen. Ik heb daarom niet getwijfeld over mijn stem. Veilig ben je hier namelijk niet meer."

Burgeraanhouding

Een deel van de inwoners wil zelf meer doen. Dit leidde onlangs in een burgeraanhouding, waarbij een asielzoeker mishandeld zou zijn. De man zou even daarvoor geld hebben gestolen uit een auto.
Ook zijn er inwoners die hun woning beveiligen in de hoop geen slachtoffer te worden. "Wij hebben een hek en camera's rond het huis", somt een vrouw op. Ook zij laat geen misverstand bestaan over haar politieke voorkeur. "Op deze manier willen we niet leven. Mensen voelen zich niet meer veilig. Dat een aantal voor eigen rechter speelt is niet goed te keuren, maar wat moet je anders?"
(Tekst gaat verder onder de video)
Inwoners Nieuw-Weerdinge over PVV-stem: 'Niet getwijfeld'

De 'mildere' toon

Ondanks de winst, die zoals het nu lijkt 37 zetels oplevert, is kabinetsdeelname voor de PVV nog niet zeker. Bewoners die zich achter Wilders schaarden, hopen dat hij het resultaat verzilvert. "Er is hulp nodig van andere partijen", realiseert een van hen. "Maar gisteravond is al gezegd door partijen: we moeten over onze schaduw heenstappen. Dus ik ben benieuwd."
Van de kiezers in gemeente Emmen, waar Nieuw-Weerdinge onder valt, stemde ongeveer een derde (36 procent) op de PVV. Volgens Klaas Bosma, PVV-fractievoorzitter in Emmen, bestaat er geen misverstand over dat de asieloverlast in het dorp heeft gezorgd voor een berg stemmen. "Daar ben ik van overtuigd", zegt hij stellig. "Mensen hebben er de buik vol van."
Bosma, die tijdelijk uit de raad is vanwege burn-outklachten, vermoedt verder dat de toon van Wilders een grote rol speelde in het verkiezingsresultaat. Door een trits standpunten over de islam te 'parkeren' en te zinspelen op regeringsdeelname was hij een stuk minder omstreden, redeneert Bosma. "Als je vasthoudt aan bepaalde standpunten, die niet overeenkomen met bestaande wetgeving, dan weten mensen: dat wordt helemaal niks. Als je gematigder bent, en punten naar de achtergrond plaatst, wordt het anders."
Klaas Bosma, PVV Emmen
Klaas Bosma, raadslid PVV © RTV Drenthe

Regeringsdeelname

Met of zonder Wilders in het Torentje: de PVV is klaar om bestuursverantwoordelijkheid te nemen, zegt Bosma. "We zijn klaar om mee te regeren. We hebben mensen met passie en kennis op de lijst die staan te popelen om het te gaan doen."
PVV-Statenlid Bert Vorenkamp zou bij een kabinetsformatie ook buiten de partij willen kijken. Hij werpt de optie op om ministers eventueel van buitenaf te werven. "Maar dan praten we al over de poppetjes. Eerst zal gekeken moeten worden bij wie er bereidheid is om samen te werken en onder welke condities."
Na de val van kabinet-Rutte I, waarin PVV gedoogsteun verleende, kan Wilders nu een poging wagen voor het eerste kabinet onder zijn leiding. De zegen van Drentse PVV-politici heeft hij. Vorenkamp: "Het is een fantastische uitslag, maar aan de andere kant bekruipt ook het gevoel dat we verantwoordelijkheid moeten nemen. Het land moet bestuurd worden."
Bert Vorenkamp, Statenlid PVV
Bert Vorenkamp, Statenlid PVV © Provincie Drenthe

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.