Weinig doorstroom in overvolle Expo Hal in Assen: 'Afhankelijk van andere centra'

Expo Hal in Assen stroomt over door weinig doorstroom in opvangcentra
© ANP
De problemen rondom de opvang van asielzoekers in de Expo Hal bij het TT Circuit in Assen zijn na een week nog altijd niet opgelost. De opvang zit al een week overvol en er verblijven volgens bronnen bijna zevenhonderd mensen, terwijl er maximaal vijfhonderd zijn toegestaan.
De Expo Hal dient sinds 1 juli vorig jaar als 'wachtkamer' voor het opvangcentrum in Ter Apel. Volgens een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is het een repeterend verhaal. "We zijn afhankelijk van de doorstroom bij andere opvangcentra, zodat wij de mensen in Assen naar een andere plek kunnen brengen. Wanneer dat niet lukt, is het ook lastig voor ons om de druk weg te halen in Assen."
Bovendien is er op korte termijn ook weinig vooruitzicht op verbetering. "De puzzel is lastig om te leggen. We zijn daarin afhankelijk van verschillende partijen", benadrukt het COA. De extra drukte zorgt voor een volle en drukke hal. Over eventuele ongeregeldheden is niks bekend.

Ook Zuidwolde overvol

Ook bij de tijdelijke nachtopvang langs de Leeuwenveenseweg in Zuidwolde verblijven meer mensen dan vooraf de bedoeling was. Zo sliepen daar in de nacht van donderdag op vrijdag 220 vluchtelingen, terwijl de capaciteit op 200 was vastgesteld. De opvang in Zuidwolde ging eerder deze maand open. 's Avonds worden de asielzoekers daar per bus naartoe gebracht vanuit Ter Apel, de volgende ochtend keren ze terug naar Oost-Groningen.
In Ter Apel schommelt het aantal overnachters rond de 2300 mensen, driehonderd meer dan afgesproken. In een brief aan de Tweede Kamer liet demissionair staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Eric van der Burg donderdag weten dat afgelopen week meerdere dagen mensen op een matras op de grond in een wachtruimte hadden doorgebracht. "Dit is niet de bedoeling en laat zien hoe acuut het tekort aan plekken is", schreef Van der Burg.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.