Dubbel feest voor jarige bezoekers van Koningsdag in Emmen

De bijna-jarigen verheugen zich al op het Verjaardagsplein op Koningsdag in Emmen
© RTV Drenthe / Wouter van Dijk
Koningsdag in Emmen wordt dit jaar bijzonder, dankzij de aanwezigheid van de jarige koning en zijn familie. Maar voor 250 genodigden krijgt dat feestje nog een extra laag. Zij zijn namelijk die dag jarig of hebben iets anders te vieren. Daarom trakteert de gemeente Emmen ze op een ereplekje langs de koninklijke route.
"Ik vind het heel bijzonder", zegt Elyse Bos uit Nieuw-Amsterdam. Ze is nu nog 17, maar precies op Koningsdag wordt ze volwassen. "En omdat ik als inwoner van de gemeente Emmen op 27 april jarig ben, heb ik een uitnodiging gekregen voor het verjaardagsplein. Echt heel tof."

Groot terras

Dat verjaardagsplein bevindt zich op Koningsdag. Het is een groot terras midden in het centrum van Emmen, op de hoek van de Hoofdstraat en Marktplein. De genodigden worden daar getrakteerd op een gebakje en een drankje, plus een optreden van zanger Jannes. "Maar het mooiste is natuurlijk dat de Koninklijke familie er langskomt", zegt Tiny van der Lei uit Emmen.
Zij is die dag aanwezig samen met haar schoonvader Fokke, die op Koningsdag 87 jaar wordt. "Het is geweldig dat we hier op deze manier bij kunnen zijn. Natuurlijk waren we sowieso wel naar het centrum gekomen, maar nu is het voor Fokke, die in een rolstoel zit, wel een stuk gemakkelijker. We zitten ook nog eens eerste rang."
Tekst gaat verder na de foto:
De bijna-jarigen verheugen zich al op het Verjaardagsplein op Koningsdag in Emmen
© RTV Drenthe / Wouter van Dijk
Wat de jarigen verwachten? Elyse: "Ik weet het niet precies, ik hoop vooral een mooie herinnering. Ik heb eerder, als elfjarig meisje, de koning al eens een handgeschreven brief gestuurd. Of hij bij ons op de basisschool met mij de koningsspelen zou willen beleven. Dat is er toen helaas niet van gekomen. Dus hopelijk is het nu een beetje een herkansing."

'Wat vindt Amalia er van dat ze koningin wordt?'

Tiny, trouwe volger van het koningshuis: "Als ik straks de kans krijg, zou ik graag wat aan Amalia willen vragen. Hoe het nu met haar gaat, met haar studie en de periode in Madrid. En vooral, wat ze er eigenlijk van vindt om straks koningin te zijn. Maar het is een hele eer om er deze dag bij te mogen zijn. Dat maakt niet iedereen zomaar mee. Helemaal leuk is trouwens dat ook een neef van ons die dag jarig is, hij wordt veertig. En ook hij is voor het plein uitgenodigd."
Niet alleen jarige Emmenaren verzamelen zich op Koningsdag op het verjaardagsplein. Ook andere inwoners die iets te vieren hebben zijn voor het feestje uitgenodigd, zoals Emmenaren die een lintje kregen, prins en prinses Carnaval en de Emmense ondernemer van het jaar. Bij het optreden van Jannes is een speciale plek gereserveerd voor Club Onbeperkt: inclusief uitgaan voor mensen vanaf zestien jaar met een verstandelijke beperking.
Speciaal verjaardagsplein tijdens Koningsdag in Emmen

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.