Bijna 2 miljoen euro voor nieuw wijkcentrum in Emmen

Op de oude plek van het wijkcentrum van Angelslo komt een gloednieuw gebouw, mét een vestiging van Aldi
© RTV Drenthe / Wouter van Dijk
Voor de bouw van het nieuwe wijkcentrum in de Emmense wijk Angelslo, legt de gemeente Emmen bijna 2 miljoen euro opzij. Het is de bedoeling dat het huidige pand nog voor de bouwvak gesloopt gaat worden, om plaats te maken voor de nieuwbouw.
Het nieuwe wijkcentrum komt op de plek van het huidige centrum, aan de Statenweg in Emmen. Er komt een gloednieuw pand voor Stichting Wijkcentrum Angelslo. Daarnaast komt er in het pand ook een vestiging van supermarkt Aldi, op de begane grond. De verwachting is dat het nieuwe onderkomen er eind volgend jaar staat.

Geen overbodige luxe

Volgens de gemeente is het nieuwe wijkcentrum geen overbodige luxe. Het huidige wijkcentrum is sterk verouderd en kent hoge energielasten, stelde wethouder René van der Weide eerder. Angelslo heeft daarom al jaren geleden de wens voor nieuwbouw geuit.
Voorzitter Jan de Boer van Stichting Wijkcentrum Angelslo: "We zijn heel blij dat het nu bijna zo ver is, want met het oude pand konden we niet meer uit de voeten." Niet alleen vanwege achterstallig onderhoud en stookkosten, maar ook vanwege de indeling. "We hebben hier te maken met veel loze ruimtes." In het nieuw te bouwen onderkomen gaat de stichting terug van 2.600 vierkante meter naar 1.700 vierkante meter. "En dat is voor ons prima."
Qua bouwkosten draagt de gemeente Emmen nu ruim 1,9 miljoen bij voor met name de afbouw. Eerder was al afgesproken dat supermarkt Aldi de kosten voor de voorbereiding en de ruwbouw op zich neemt. De stichting heeft daarnaast voor het project een lening afgesloten van 850.000 euro, meldt De Boer.

Na de zomervakantie bouwstart

Het plan is dat het oude wijkcentrum nog voor de bouwvak tegen de vlakte gaat, zodat de nieuwbouw na de zomervakantie van start kan gaan. "Daarmee zou het moeten lukken om ons nieuwe centrum eind volgend jaar in gebruik te kunnen nemen." Er loopt nu nog een procedure naar aanleiding van een bezwaarschrift uit de buurt. "We verwachten dat we daar wel uit gaan komen", denkt de voorzitter.
Eind februari werd bekend dat het wijkcentrum van Angelslo tijdens de sloop- en bouwfase tijdelijk onderdak vindt in het bedrijfsverzamelgebouw Kop van Zuid bij het Scheper Ziekenhuis. De stichting is inmiddels ook al verhuisd. "Een prima tijdelijke oplossing", laat de voorzitter weten. "We zijn blij dat deze plek ter beschikking was, al kunnen we er niet alles doen. Activiteiten zoals gymmen en jeugdactiviteiten vinden voorlopig op andere plekken plaats."
De huurkosten voor de ruimte in het bedrijfsverzamelgebouw, ruim 381.000 euro, komen voor rekening van de gemeente Emmen. De gemeente haalt dit geld uit een zogeheten calamiteitenfonds.
De Kop van Zuid bevindt zich aan de Boermarkeweg, tussen het Scheper Ziekenhuis en het voormalige terrein van zwembad Aquarena in. Het gebouw wordt onder meer gebruikt als kantoorruimte, zorghotel en gezondheidscentrum door verschillende partijen.
Een sfeerimpressie van het nieuwe wijkcentrum van Angelslo
© Gemeente Emmen

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.