Dorpsvereniging Nieuw-Weerdinge stuurt brandbrief over overlast: 'Dit kan niet langer doorgaan'

Asielzoekers melden zich bij het aanmeldcentrum in Ter Apel
© ANP/ Vincent Jannink
De Vereniging voor Plaatselijk Belang Nieuw-Weerdinge heeft een brandbrief gestuurd naar Den Haag. Daarin verzoekt de dorpsvereniging met klem 'op zeer korte termijn' met maatregelen te komen die problemen verminderen rond overlastgevende asielzoekers uit zogeheten veilige landen.
Voorzitter Wim Katoen richt zijn brief aan de Tweede Kamer, het demissionaire kabinet en de formerende partijen. Daarin schrijft hij dat er 'geen enkele verbetering lijkt te ontstaan' in de problemen in Nieuw-Weerdinge. Volgens de vereniging komt dat omdat het Rijk niet goed ingrijpt.
"De symptoombestrijding wordt overgelaten aan de gemeenten Westerwolde en Emmen, maar ook die hebben door beperkingen vanuit de wet- en regelgeving niet voldoende mandaat en instrumenten om de overlastgevers effectief aan te pakken. Inmiddels wordt het gehele gebied tussen Zwolle en Ter Apel ontregeld door de overlastgevende azc'ers."

Explosieve stijging incidenten

De dorpsvereniging komt nu met de brief, nadat onlangs bleek dat het aantal incidenten in de treinen tussen Emmen en Zwolle "explosief gestegen" is. Op dat traject is al jaren overlast. Die wordt met name veroorzaakt door bewoners van het asielzoekerscentrum in Ter Apel die uit veilige landen komen. "Die stijging betekent dat het probleem Ter Apel-Emmen zich steeds verder uitbreidt. Het beeld in Den Haag lijkt: het is wel prima zo. Ik denk niet dat ze enig benul hebben van wat zich hier afspeelt."
Volgens treinvervoerder Arriva komt die stijging vooral doordat het aantal zwartrijders tegenwoordig geregistreerd wordt. Arriva zegt dat het aantal incidenten niet toeneemt en dat zwaar geweld tegen treinpersoneel juist afneemt.
Ook het huidige politieke landschap helpt niet mee, volgens Katoen. "We hebben een demissionair kabinet dat niks mag, formerende partijen die alleen maar met zichzelf bezig zijn en vanuit de Tweede Kamer hoor je ook niks over deze groep asielzoekers."
Tekst gaat verder na het kader:

Jarenlange oproep

Het is niet de eerste keer dat dit geluid vanuit Nieuw-Weerdinge klinkt en dat dit signaal aan Den Haag wordt gegeven. Het dorp gaat al geruime tijd gebukt onder overlast door vooral veiligelanders. Dat zijn asielzoekers die weinig tot geen kans maken op een verblijfsvergunning. Inwoners en het dorpsbestuur zijn de overlast in de vorm van inbraken, diefstallen en intimidatie al lange tijd zat en hamerden meer dan eens op extra maatregelen.
Zo vroegen de dorpsvereniging, burgemeester Eric van Oosterhout van Emmen en zijn Groningse collega Jaap Velema van gemeente Westerwolde vorig jaar april nog om een gesprek met staatsecretaris Eric van der Burg, om extra maatregelen in te stellen tegen de overlast door asielzoekers uit veilige landen. Toen dat gesprek er kwam, was Katoen nog opgelucht.
Van die aanvankelijke opluchting is niets meer over, laat de dorpsvereniging nu weten. Er kwam speciale opvang van overlastgevende asielzoekers in Ter Apel, maar die is vanwege een rechterlijke uitspraak tijdelijk op slot. "Daar hadden we best vertrouwen in, maar dan is er weer een uitspraak van de rechter die daar een streep doorheen zet."
De dorpsvereniging zegt dat de situatie onhoudbaar is geworden. "Dit kan echt niet langer doorgaan", schrijft Katoen. "Vele inwoners hier in het gebied voelen zich inmiddels gegijzeld door deze toenemende groep overlastgevers. Ze gaan de straat niet meer op omdat ze weten dat een confrontatie met deze mensen per definitie uitdraait op een conflict met onzekere uitkomst."
Maar niet alleen voor inwoners van Nieuw-Weerdinge is de situatie onhoudbaar, valt in de brief te lezen. Naast de vaste inwoners van het dorp schrijft Katoen dat ook "de asielzoekers hier het onderspit delven". De overlast wordt veroorzaakt door veiligelanders en daar moeten op korte termijn passende maatregelen voor komen, vindt de vereniging. "Ik wil u dan ook namens de inwoners van Nieuw-Weerdinge met de meest groot mogelijke klem verzoeken nu toch echt op zeer korte termijn met regelgeving te komen", schrijft Katoen.
Of deze oproep daadwerkelijk iets gaat veranderen? "Als je niks doet, weet je zeker dat de boodschap niet aan komt. Deze brief is om te voorkomen dat ze denken: 'We horen niks, dus alles is pais en vree'."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.