Drenthe heeft als eerste provincie alle stemmen geteld, PVV in elf gemeenten de grootste

231122_stemmen_tellen_AAenHunze
Stemmen tellen op het gemeentehuis van Aa en Hunze. © Persbureau Drenthe
De PVV is ook in Drenthe de winnaar van de Tweede Kamerverkiezingen. In alle Drentse gemeenten zijn de stemmen geteld en in elf van die gemeenten is de partij van lijsttrekker Geert Wilders de grootste. In Tynaarlo is GroenLinks-PvdA de grootste geworden.
Met die uitslagen past Drenthe in de landelijke trend. Volgens de laatste exitpolls is de PVV in Nederland met afstand de grootste geworden. De partij is in zetelaantal meer dan verdubbeld, van 17 naar 37 zetels. Groenlinks-PvdA is tweede geworden volgens de exitpolls. De partij van Frans Timmermans ging van 17 naar 25 zetels.
Waar de VVD van Dilan Yesilgöz bij de Kamerverkiezingen in 2021 nog op 34 zetels eindigde, heeft die partij nu tien zetels moeten inleveren. NSC, de partij van Pieter Omtzigt, is volgens de exitpolls de vierde partij en eindigt op 20 zetels.

Emmen

In de grootste gemeente van Drenthe kreeg de partij van lijsttrekker Geert Wilders 36,5 procent van de stemmen. Daarmee is het percentage verdubbeld ten opzichte van de vorige Kamerverkiezingen. Ook toen werd de PVV de grootste in deze gemeente. NSC eindigt als tweede partij. 16,8 procent van de Emmenaren stemde op de partij van lijsttrekker Pieter Omtzigt. GroenLinks-PvdA komt op de derde plek. In 2021 kreeg deze partij nog 11,7 procent van de stemmen, bij de huidige verkiezingen 1,1 procent minder.

Assen

In de provinciehoofdstad haalde de PVV 20,9 procent van de stemmen. GroenLinks-PvdA bezet de tweede plek met 17,8 procent. Daarmee steeg het ten opzichte van 2021. De derde grootste partij is NSC. Die partij kreeg 16,3 procent van de stemmen. D66 heeft flink moeten inleveren. In 2021 werd deze partij tweede met 15,5 procent van de stemmen, met de huidige verkiezingen haalde D66 5,6 procent van de stemmen.

Aa en Hunze

Aa en Hunze had als eerste Drentse gemeente alle stemmen geteld. De partij van PVV-lijsttrekker Geert Wilders kreeg 19,4 procent van de stemmen. Groenlinks-PvdA komt als tweede partij uit de bus met 18 procent van de stemmen. VVD gaat van 24,9 naar 16,2 procent.

De Wolden

Het aantal stemmen voor de PVV in De Wolden is meer dan verdubbeld. De PVV ging van 10,4 procent naar 23,1 procent van de stemmen. Daarop volgt de BBB, met 16,1 procent van de stemmen. Hoewel de VVD behoorlijk heeft ingeleverd, is deze partij de derde partij in deze gemeente. De VVD haalde 15,3 procent van de stemmen.

Meppel

Ook in Meppel heeft de PVV de meeste stemmen gekregen. Met 22,3 procent, is het aantal stemmers meer dan verdubbeld. Bij de vorige verkiezingen voor de Tweede Kamer kwam de partij van Wilders nog uit op 9,7 procent. NSC is deze keer de nummer twee in Meppel met 16,1 procent, GroenLinks-PvdA is de nummer drie met 14,4 procent.

Westerveld

In Westerveld is de PVV met 19,9 procent van de stemmen de grootste partij. Dat is een stijging van 10,7 procent ten opzichte van de vorige verkiezingen voor de Tweede Kamer. De tweede partij in Westerveld is GroenLinks-PvdA (16,7 procent). De VVD en BBB komen beiden uit op 14,0 procent.

Borger-Odoorn

De PVV haalde in Borger-Odoorn 27,8 procent van de stemmen. Dat aantal is bijna verdubbeld ten opzichte van de landelijke verkiezingen in 2021. Toen was dat nog 14 procent. NSC komt uit op de tweede plek met 16,9 procent van de stemmen. De VVD ging van 20,8 procent naar 12,6 procent van de stemmen.

Midden-Drenthe

In Midden-Drenthe is de PVV met 23,8 procent van de stemmen de grootste partij geworden. Bij de vorige verkiezingen scoorde de PVV nog 10,4 procent. NSC is in Midden-Drenthe de nummer twee (15,9 procent), de BBB komt uit op de derde plek (14,9 procent).

Tynaarlo

In Tynaarlo is GroenLinks-PvdA met 22,3 procent van de stemmen de grootste partij geworden. Bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen haalde de partij van lijsttrekker Frans Timmermans 15,5 procent van de stemmen. De VVD komt op de tweede plek, en ging van 23 procent naar 16,2 procent van de stemmen. In Tynaarlo bezet de PVV de derde plek met 15,7 procent van de stemmen.

Hoogeveen

In Hoogeveen heeft de PVV 32 procent van de stemmen gehaald en is daarmee de grootste geworden in deze gemeente. Dat percentage is bijna verdubbeld ten opzichte van 2021. NSC komt uit op de tweede plek met 16,5 procent van de stemmen. De VVD leverde in en ging van 17,1 procent naar 9,5 procent van de stemmen.

Noordenveld

De PVV is in Noordenveld de grootste geworden met 20,2 procent van de stemmen. Vlak daarop volgt GroenLinks-PvdA (19,2 procent). NSC eindigt op de derde plek met 15,8 procent van de stemmen.

Coevorden

In Coevorden is de PVV met 28,8 procent van de stemmen de grootste geworden. NSC is de tweede grootste partij (16,6 procent van de stemmen). VVD eindigt op de derde plek en haalde met 13,4 procent bijna de helft minder stemmen dan in 2021.
Bekijk hier de verkiezingsuitslag in Drenthe:
Bekijk hieronder de kaart met de verkiezingsuitslag per Drentse gemeente:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.