Provincie werkt aan nieuwe woonplannen: Drenthe gaat meer regie nemen

Woningbouw in Smilde
© RTV Drenthe / Josien Feitsma
De problemen op de woningmarkt in Drenthe zijn groot: er is een tekort aan huizen, betaalbare woningen voor starters zijn nauwelijks te vinden en in sommige dorpen mag er niet gebouwd worden. En zo zijn er nog veel meer uitdagingen. Reden genoeg voor de provincie Drenthe om een nieuwe 'Woonagenda' op te stellen. Hierin wil ze meer de regie nemen.
Ook Provinciale Staten kunnen hiervoor kaders en tips meegeven. Daarnaast is er het eerste Burgerberaad, waarin bijna 150 Drenten met de provincie meedenken over toekomstige woonplannen.

Bouwen, bouwen, bouwen

Wat CDA-fractievoorzitter Bart van Dekken betreft mag de ambitie hoger: geen 13.000 woningen erbij tot 2030, maar bijna 19.000. Daar wil het Rijk wel bij helpen, denkt hij. "Elk dorp een extra straat erbij en elke stad een extra bouwlaag. Of nog verder: 45.000 woningen zoals in het Deltaplan voor het Noorden staat. Ik zou wel eens van de formerende partijen in Den Haag willen weten of ze hier voor in zijn. Wordt onze gedeputeerde gehoord?" Jan Steenbergen van Sterk Lokaal vult aan: "We moeten bouwen, bouwen, bouwen."
Ook de VVD wil naar bijna 19.000 huizen. BBB wil dat eerst gekeken wordt naar plek in de dorpen, voordat er een landbouwperceel gebruikt gaat worden. Als het niet anders kan, sluit de partij zich aan bij het CDA voor een extra straat in het dorp. Statenlid Stijn van den Berg: "Bouwinitiatieven van jongeren lopen vaak muurvast bij gemeenten."
Volgens gedeputeerde Yvonne Turenhout van wonen kunnen er 6.600 huizen binnen de steden en dorpen worden gebouwd. "Dat kan via herstructurering van oude wijken. Die opgave is in Drenthe groter dan elders in het land. Bouwen moeten we doen voor de groepen die nu buiten de boot vallen: jongeren en ouderen."

Flexwoningen

Auke van Heel van Volt wil een zogeheten revolverend fonds (dat zichzelf weer vult met rente of opbrengsten) om snel meer flexwoningen te bouwen. Dit zijn woningen die sneller worden gebouwd en op tijdelijk beschikbare locaties kunnen worden geplaatst. Maar de praktijk is weerbarstig, zegt VVD-statenlid Hilda Mulder. "Het is niet de heilige graal. Uiteindelijk gaat het om dezelfde lange procedures en bezwaarmogelijkheden als bij reguliere woningbouw. Wij zien meer in flexibele bestemmingsplannen." Ook BBB'er Van den Berg ziet niet zo veel in flexwoningen: "Bouw voor de lange termijn in plaats van brandjes blussen."
Een andere mogelijke oplossing is woningsplitsing. Een flink aantal sociale eengezinswoningen wordt bewoond door een persoon. Maar woningsplitsing is nog niet zo eenvoudig en in iedere gemeente gelden andere regels, zo bleek onlangs uit onderzoek van RTV Drenthe. Volgens PVV'er Nico Uppelschoten is woningsplitsen bijna onmogelijk.
Gedeputeerde Turenhout wil toch serieus werk ervan maken. Er is een subsidieregeling in de maak voor woningsplitsing en herstructurering. Hiervoor is dan 5.000 tot 10.000 euro per woning beschikbaar. Van Heel (Volt) denkt dat wonen toestaan op recreatieparken, die al geen echte recreatieparken meer zijn, helpt. "Dat is laaghangend fruit."

Wat bouw je me nou?

Een aantal partijen (D66, PvdA, GroenLinks) vraagt Turenhout de visie van de Natuur en Milieufederatie Drenthe (NMFD) mee te nemen in de Drentse Woonagenda. NMFD vreest dat Drenthe een overloop van de Randstad gaat worden. In het Deltaplan voor het Noorden worden 220.000 extra woningen gebouwd, waarvan 45.000 in Drenthe. In ruil hiervoor krijgt het noorden onder meer de Nedersaksenlijn en de Lelylijn.
NMFD stelt zes spelregels voor woningbouw voor, zoals bouwen met bescherming van natuur en landschap. Bouw vooral in bestaande steden of grotere kernen, zoals Beilen en Roden. En bouw daar waar je toch al goede OV-voorzieningen hebt, zegt NMFD.
Volgens gedeputeerde Turenhout is de provincie voorzichtig. "Waar het echt de kernwaarden van Drenthe raakt, gaan we niet bouwen. Mijn verwachting is dat op heel veel plekken bouwen met hoge kwaliteit en inbreiding mogelijk is."
De NMFD wil ook renovatie, herontwikkeling en herbestemming boven nieuwbouw. Ook moeten er niet alleen eengezinswoningen worden gebouwd, want de helft van de huishoudens bestaat inmiddels al uit één persoon. PVV-fractievoorzitter Uppelschoten heeft daar nog wel een idee voor: Ouderen die kleiner willen gaan wonen hoeven over hun nieuwe koopwoning geen overdrachtsbelasting te betalen. Als stimulans, zodat hun woning beschikbaar komt voor jonge gezinnen.

Burgerberaad

Volgens Sterk Lokaal vertraagt het Burgerberaad de Woonagenda. Gedeputeerde Turenhout wijst dat naar het land der fabelen. Voor de zomer zijn ze klaar en in september ligt er een advies aan de politiek. En dat wordt een advies waar de politiek wat mee moet, vindt de gedeputeerde, anders hoef je het de Drenten niet te vragen.
Alle overheden moeten volgens de Omgevingswet helpen om ervoor te zorgen dat er voldoende huizen zijn. De rol van de provincie wordt dan ook groter, schrijft Turenhout: "Naar verwachting betekent de nieuwe wet Versterking Regie Volkshuisvesting extra provinciale taken. In onze lobby richting het Rijk zetten wij erop in dat hiervoor dan ook het benodigde geld er komt."
De Drentse Woonagenda moet in november klaar zijn, daarna gaat Provinciale Staten er nog een keer over praten.
Alleen op de sportvelden en het evenemententerrein mogen in Wapse woningen worden gebouwd, in het rode gebied niet, het is de grote frustratie van jongeren in het dorp
© Serge Vinkenvleugel/RTV Drenthe

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.