Gemeenten druk met voorbereidingen verkiezingen: 'Zijn er bijna klaar voor'

Jolanda Hoving overziet de voorbereidingen voor de verkiezingen bij de gemeente Aa en Hunze
© RTV Drenthe / Wouter Westerveld
Nog een weekje en dan kunnen Drenten het rode potlood weer oppakken voor de Tweede Kamerverkiezingen. Terwijl de meeste mensen nog druk aan het uitvogelen zijn achter welke naam het rode bolletje moet komen, zijn gemeenten druk bezig met de voorbereidingen voor de verkiezingen. Zo ook, in de gemeente Aa en Hunze.
Tientallen dozen met stembiljetten staan tegen de muur in een kantoor op het gemeentehuis. De witte achtergrond is nauwelijks meer te zien. Op een stapel pallets iets verderop staan nog wat andere zakken. "Rode potloden voor het stemmen", vertelt projectleider Jolanda Hoving. "Alles staat klaar om opgehaald te worden door de voorzitters van de stembureaus. We zijn er bijna klaar voor."

Uitdagingen

Want het ophalen van de spullen is eigenlijk nog het laatste dat moet gaan gebeuren. Gemeenten hebben zo'n vier maanden de tijd gehad om de verkiezingen voor te bereiden, dat is korter dan normaal. Maar ondanks de drukte wil het goed vlotten in de gemeente Aa en Hunze. "Iedereen die betrokken is bij de verkiezingen heeft het al vaker gedaan. We zijn goed op elkaar ingespeeld. Het is druk, maar het is goed te doen", aldus Hoving.
Maar dat betekent niet direct dat alle uitdagingen verdwenen zijn. Hoewel het bij de gemeente vlot loopt, zijn ze natuurlijk afhankelijk van partijen buitenaf. "Denk dan aan de drukker. Die wil alles op tijd binnen hebben", gaat ze verder. "De kandidatenlijsten, de stempassen, noem maar op. Dat moet nu allemaal vrij snel en tussendoor, terwijl ze misschien nog wel andere grote klussen hebben."
Gemeenten druk met voorbereidingen voor verkiezingen

Vrijwilligers

De verkiezingen doorkomen doen ze met behulp van flink wat vrijwilligers. Die zijn dit jaar binnen een week geregeld. Ze moeten wel uitleg krijgen over hoe ze te werken moeten gaan tijdens de verkiezingen en dat kost tijd.
"We hebben 24 stembureaus op 23 locaties, daar zitten ruim driehonderd vrijwilligers tijdens de verkiezingen. Dan lopen er nog twintig medewerkers van de gemeente rond om alles in de gaten te houden. Het is zeker een flink klusje."

Aanpoten

Ook bij andere gemeenten ziet Hoving dat mensen druk zijn om de laatste dingen af te ronden. "Je hoort over van alles wel wat. Kandidatenlijsten die nog niet geleverd zijn, stemlijsten die nog verstuurd moeten worden. Dan kun je nog te maken hebben met medewerkers of collega's die uitvallen of ziek zijn. Het is aanpoten."
Maar ondanks alle drukte, vindt Hoving het werk nog steeds uitdagend. "Het blijft erg leuk om te doen, vooral omdat je veel met je collega's optrekt. We zetten de laatste dingen klaar en dan kunnen we van start. Het gaat goedkomen."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.