Aantal Drentse stembureaus bij Tweede Kamerverkiezingen iets afgenomen

Een stembureau (foto ter illustratie)
© RTV Drenthe / Maarten Stultjens
Tijdens de aankomende Tweede Kamerverkiezingen zijn in Drenthe iets minder stembureaus geopend dan in 2017, de laatste landelijke verkiezingen vóór de uitbraak van het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers van de NOS en de regionale omroepen.
Volgende week woensdag zijn er tijdens de verkiezingen verspreid over Drenthe 344 stembuslokalen open. Dat zijn er zes minder dan in maart 2017, toen 350 stemlokalen beschikbaar waren.
Van alle Drentse gemeenten huisvest Emmen (64) de meeste stemlokalen, gevolgd door Assen met 44.

Relatieve cijfers

Deze totaalcijfers geven echter geen compleet beeld. Afgezet tegen het aantal inwoners staan in Emmen en Midden-Drenthe namelijk de minste stembureaus. In die gemeenten komen voor elke 10.000 mensen nog geen zes stemlokalen terug. Assen doet het nét iets beter.
Aa en Hunze doet het op dit vlak het beste. Per 10.000 inwoners staan er afgerond negen stemlocaties.
In 2021, toen de laatste Tweede Kamerverkiezingen waren, golden extra maatregelen voor de bestrijding van het coronavirus. Zo was de stembusgang verspreid over drie dagen.
Voor een vergelijking met deze Tweede Kamerverkiezingen zijn daarom de cijfers van 2017 aangehouden. Dat waren de laatste landelijke verkiezingen voor de uitbraak van de coronapandemie.
Op waarismijnstemlokaal.nl kun je eenvoudig het stemlokaal vinden dat woensdag het dichtst bij jou in de buurt is.

Minder stembureaus in Emmen

De gemeenten Emmen valt ook op als het gaat om de toe- en afname van stemlokalen. Vergeleken met het verkiezingsjaar 2017 gaat in die gemeente het mes in het aantal stembureaus. Emmen noteert veertien in de min.
In de andere Drentse gemeenten komt er ten opzichte van 2017 minimaal één stembureau bij.

Mensen met beperking

In de analyse is ook gekeken naar hoe toegankelijk de stembureaus zijn voor mensen met een lichamelijke beperking. Negen Drentse gemeenten behalen op dit gebied de 100%-score. Alleen in Meppel en De Wolden zijn er één of meer bureaus hierop afgekeurd.

Landelijk

Landelijk is de grootste 'stembureaudichtheid' te vinden op Waddeneilanden Ameland en Schiermonnikoog en de Fries-Drentse grensgemeente Ooststellingwerf. In de Brabantse gemeenten Waalre en Eindhoven komen mensen er het meest bekaaid vanaf. Per 10.000 inwoners staan er nog geen drie stemlokalen.
In absolute aantallen hebben de grote Nederlandse gemeenten Amsterdam (442), Rotterdam (378), Den Haag (277) en Utrecht (217) de meeste stemlokalen. Alle vier noteren ook een plus in stembureaus ten opzichte van 2017.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.