Van kamp naar vrijheid: vlag vertelt bijzonder oorlogsverhaal

Guido Abuys van het herinneringscentrum is blij dat vlag gehesen wordt
© RTV Drenthe / Wouter Westerveld
Met een ruk gaat een archiefkast open, conservator Guido Abuys pakt er pakketje uit. "De Nederlandse vlag", vertelt hij. Het doek lijkt oud met her en der wat rafels aan randen. "Maar het is niet zomaar een vlag, hier zit een verhaal achter."
Hij loopt richting een grote tafel en vouwt het doek verder uit. De vlag was eigendom van Salomon Mol. In oktober 1942 zat hij in Kamp Westerbork, maar een paar dagen later ontsnapte hij. De rest van de Wereldoorlog II zat hij in de Randstad ondergedoken.
"Mol overleefde de oorlog en om de vrijheid te vieren hees hij jarenlang tijdens 4 en 5 mei de vlag." Na zijn overleden nam de familie het over tot, tot 2020. "Daarna is het aan het Herinneringscentrum Kamp Westerbork geschonken."

'Symbool voor alle slachtoffers'

Abuys en zijn collega's kwamen met het idee om de traditie voort te zetten. Tijdens dodenherdenking op 4 mei gaat de vlag omhoog op terrein van het voormalige kamp Westerbork.
Speciale Nederlandse vlag wordt gehesen tijdens dodenherdenking
"De vlag staat niet alleen symbool voor de familie Mol en nabestaanden, maar ook voor alle mensen die via Westerbork zijn doorgestuurd en uiteindelijk de oorlog niet hebben overleefd. Hiermee willen we alle slachtoffers herdenken", aldus Abuys.

Doek in verval

Maar inmiddels is de vlag best wel wat jaartjes oud en dat is goed te zien aan de kwaliteit van het doek. Abuys wijst naar wat gaten in het doek: "Hier is de stof al vrij dun. Kijken we naar de kleuren van het doek dan zijn sommige delen al best wel vaal."
De conservator zegt dat het doek de komende jaren goed in de gaten wordt gehouden. Restaureren lijkt een lastige opgave. "Hopelijk kunnen we de vlag nog een aantal jaren hijsen."
Mocht het uiteindelijk niet meer kunnen dan hoopt het herinneringscentrum de vlag te kunnen gebruiken in de collectie van het museum. "Dat willen we wel gaan proberen, juist om dit bijzondere verhaal van Salomon Mol te blijven vertellen."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.