De week van Drenthe: Oranjekoorts grijpt om zich heen in de provincie

Koningsdag in Emmen
© Kim Stellingwerf
Het was een week vol Koningsdagnieuws. Zo bereidde Emmen zich voor op het bezoek van de koning en duizenden feestgangers. Maar ook buiten de verjaardag van de koning om ging het leven door. Lees hier het belangrijkste nieuws uit Drenthe van de afgelopen week.
Koperdieven houden huis bij religieus erfgoed in Veenhuizen, Anloo en Grolloo. Bij de Koepelkerk en Hiëronymuskerk in Veenhuizen zijn de onderste delen van de regenpijpen gestolen. Datzelfde gebeurde bij de Magnuskerk in Anloo en de dorpskerk in Grolloo. En dat betekent voor elke kerk een behoorlijke kostenpost.

Voorbereidingen in Emmen

En Emmen bereidde zich voor op het moment suprême: het bezoek van de koninklijke familie op Koningsdag. Op maandag begonnen de serieuze voorbereidingen in de stad. Zo werden de dranghekken geplaatst, werd de buitenkant van het Atlas-theater schoongespoten en werd het gras op het Raadhuisplein gemaaid.
Bij het gerechtshof in Leeuwarden is 14 maanden celstraf geëist, waarvan 6 maanden voorwaardelijk en een proeftijd van twee jaar, tegen Jan Nieboer uit Tweede Exloërmond. hij verstuurde tientallen dreigbrieven aan bedrijven die zich bezighielden met de bouw van twee windparken in Drenthe en Groningen. Zelf ontkent hij dat.

Bom ontploft in Havelte

Op het Holtingerveld bij Havelte werd woensdag een bom tot ontploffing gebracht. Het explosief is gevonden door een voorbijganger. Het is één van de duizenden bommen die er tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gedropt.
Hoe dichterbij Koningsdag komt, hoe meer de Oranjekoorts in Emmen oploopt. Oranjefan Johan Vlemmix volgt het Koninklijk Huis, waar ze ook zijn. Speciaal voor Koningsdag heeft hij de koninklijke koets laten namaken, mét ingebouwd toilet. Vlemmix hoopt vurig dat koning Willem-Alexander er gebruik van zal maken.

91 Drenten verrast

Vrijdag werden 91 Drenten verrast met een koninklijke onderscheiding. 38 vrouwen kregen een lintje opgespeld en 53 mannen. Het aantal onderscheidingen ligt dit jaar hoger dan vorig jaar. Toen kregen 81 Drenten een lintje.
En zaterdag was het dan eindelijk zo ver: Koningsdag in Emmen. "Emmen heeft laten zien dat het een ontzettend sterke stad is waar van alles gebeurt. Als iets goed is zeggen ze hier: 'het kon minder'. Nou Emmen, het kon veel minder. Bedankt!", sprak de koning, die aangaf dat Emmen 'een zaadje' bij hem had geplant.
De week van Drenthe

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.