Geen uitspraak in zaak zwembadmoord na per ongeluk publiceren vonnis

De schoonfamilie in het gerechtshof in Leeuwarden
© Heleen van den Broek
Het hof heeft donderdagmiddag geen uitspraak gedaan in de zaak zwembadmoord Marum. Per abuis is in de ochtend één van de vonnissen gepubliceerd. De advocaten van de vier verdachten zagen hierin vooringenomenheid van het hof en dienden een wrakingsverzoek in om deze 'partijdige' rechters van de zaak te halen.
Een wrakingsverzoek moet volgens de wet altijd in behandeling worden genomen. Andere rechters vormen vervolgens de wrakingskamer, die hierover gaat beslissen. Donderdagmiddag werd in allerijl een wrakingskamer samengesteld. Toch kwam het niet tot de behandeling van het verzoek.
De advocaten hebben meer tijd nodig om de juridische consequentie van de te vroege publicatie met hun cliënten te bespreken en vroegen om uitstel. Daarnaast willen ze dat alle wrakingsverzoeken gelijktijdig worden behandeld.

Ontkennen

De zaak draait om de moord op Jan Elzinga in juli 2012. De 40-jarige man werd voor de poort van het zwembad doodgeschoten. Sindsdien staat de zaak beeknd onder de naam 'zwembadmoord'. De vier verdachten zijn in 2022 door de rechtbank in Groningen veroordeeld tot twintig jaar cel. In hoger beroep zijn opnieuw celstraffen geëist tot twintig jaar voor de uitlokking van de moord. De vier ontkennen met klem iets met de moord van doen te hebben.
De verdachten en hun familieleden reageerden woedend over de uitglijder van het hof. "Het kan ook nooit eens iets goed gaan in deze zaak", werd er gemopperd in de hal. Ook de nabestaanden van het slachtoffer hadden geen goed woord over voor deze misser. Iedereen wil weten waar die aan toe is, beseffen ook de raadsheren van het hof. "Ik ben wellicht de oudste raadsheer, maar heb dit nog nooit meegemaakt. Dit is afschuwelijk, onze excuses hiervoor", zei de voorzitter van het hof.

Grote belangen

Het hof berust zich niet in het wrakingsverzoek, maar moet nu noodgedwongen de hamer een tijdlang neerleggen, totdat de wrakingskamer heeft beslist. Wanneer dit gaat gebeuren, is niet bekend. De kamer gaat mee in het uitstelverzoek van de advocaten.
"Er spelen grote belangen. Iedereen is overvallen door wat er vanochtend is gebeurd", zei een van de rechters van de wrakingskamer. De kunst is om nu zo snel mogelijk de agenda's bij elkaar te leggen. "Iedereen is erbij gebaat om te weten waar het uiteindelijk op uitdraait."
Kroongetuige
De vier verdachten werden negen jaar na de moord in Marum opgepakt na een nieuw politieonderzoek. Op dat moment zaten twee mannen een celstraf uit voor de moord in 2012. Zij waren kort na de moord opgepakt en veroordeeld tot 15 en 20 jaar cel.
Een van hen besloot tijdens zijn gevangenschap een boekje open te doen over de toenmalige vriendin van het slachtoffer en haar familie. Zij zaten achter de moord, beweerde hij. Hij had hiervan bewijs en wil in ruil voor een strafkorting die overhandigen aan het Openbaar Ministerie (OM). Dit lukte, de deal werd gemaakt en de 'kroongetuige' mocht eerder naar huis.
Tijdens het strafproces van de schoonfamilie in 2022 in Groningen werd duidelijk dat een deel van het bewijs was vervalst. Het betrof sms-gesprekken die zouden zijn gevoerd met de zwager van het slachtoffer. Toch zag de rechtbank in Groningen voldoende ander bewijs om de familie uit Drenthe en hun wapenleverancier uit Kampen te veroordelen.
Zwembadmoord

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.