Meppel krijgt evenement om duurzaamheid bij ondernemers aan te wakkeren

Er is geen ruimte meer voor zonnepanelen op daken van bedrijven
© RTV Drenthe
Om duurzaamheid nog meer onder de aandacht te brengen bij ondernemers, is in Meppel een duurzaamheidsevenement georganiseerd. Dit nieuwe evenement is bedoeld voor ondernemers.
"Duurzaamheid speelt meer en meer een rol", zegt organisator Peter van den Berg. "Dat is goed. We hebben maar één aarde en daar moeten we zuinig op zijn."
Tijdens het evenement, dat op 16 mei gehouden wordt, zijn er verschillende sprekers over duurzaamheid, maar ondernemers kunnen ook terecht bij informatiestands. Zo wordt er onder meer gesproken over de laatste ontwikkelingen en regelgeving.
Enexis komt vertellen over het elektriciteitsnet, dat best vol zit. "Als de elektrificering doorzet is in Meppel een vertienvoudiging van het net nodig", zegt Van den Berg. "Dat is gewoon niet haalbaar. Maar wat is dan wel de oplossing voor de toekomst? Waterstof? Hybride? Batterijen? Kernenergie? Dat komt aan bod."
Op het dak van Pandriks in Meppel liggen 2.000 zonnepanelen
© RTV Drenthe / Stefan Klomp
Hij wijst naar het dak van zijn bedrijf, Pandriks Bake-Off. Daar liggen 2000 zonnepanelen op. "Wij kunnen niet terugleveren aan het net, want het is vol. Dus ze zijn rechtstreeks aan ons bedrijf gekoppeld." Het liefst wil hij nog eens 3000 extra zonnepanelen plaatsen, maar door de problemen met het net staan die plannen stil. "En er zijn meer bedrijven die zonnepanelen willen, maar dat nu niet kunnen."

Kleine bedrijven

Niet alleen grote bedrijven krijgen of hebben te maken met duurzaamheid. Ook kleinere bedrijven gaan de omslag merken, zegt de organisator. Vanaf dit jaar moeten grote bedrijven jaarlijkse duurzaamheidsrapportages maken. Daarin staat wat het bedrijf doet aan duurzaamheid.
Leveranciers van die grote bedrijven worden daarin ook meegenomen. "Denk aan transport, maar ook aan schoonmaakdiensten. Dus moet je ook aan hen vragen wat ze doen. Dan kan je dus wel denken als kleinere ondernemer dat het allemaal nog wel komt, maar dat is sneller dan je denkt."
Andere gasten die spreken zijn futuroloog Richard Lamb die "op een leuke manier vertelt wat er gebeurt als we helemaal niets doen", burgemeester Richard Korteland over wat de gemeente doet aan duurzaamheid, afvalverwerker Renewi over de afvalstoffen en het Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie is aanwezig om te vertellen wat het voor personeel betekent als een bedrijf gaat verduurzamen.
Het evenement wordt gehouden vanuit ICC Parkmanagement, de belangenbehartiger voor bedrijven in Meppel.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.