Taakstraf voor jongen (15) die dodelijk ongeluk bij Ekehaar veroorzaakte

Het ongeluk gebeurde aan de Hemmenweg bij Ekehaar
© Herman van Oost / Persbureau Drenthe
De 15-jarige jongen die vorig jaar zomer een dodelijk ongeluk veroorzaakte bij Ekehaar heeft een taakstraf van 120 uur gekregen. Ook veroordeelde de rechtbank hem tot een voorwaardelijke jeugddetentie van zes maanden, met een proeftijd van twee jaar. Het Openbaar Ministerie had twee maanden voorwaardelijk geëist.
Daarnaast mag de jongen de komende twee jaar geen voertuig besturen. Bij het ongeluk kwam een 14-jarig meisje uit Assen om het leven. Drie andere inzittenden van 14, 15 en 16 raakten (zwaar)gewond.

Roekeloos rijgedrag

Volgens de rechtbank is de jongen schuldig aan roekeloos rijgedrag, de zwaarste vorm van schuld bij een verkeersdelict. "Verdachte heeft zonder in het bezit te zijn van een rijbewijs met veel te hoge snelheid gereden en zeer gevaarlijk rijgedrag vertoond", oordeelt de rechtbank.
Het ongeluk gebeurde vorig jaar in de nacht van 28 op 29 augustus. De jongen kwam door een bestuurdersfout in de berm terecht en botste daarna op een boom. De auto raakte vervolgens in een slip en kwam tegen een tweede boom tot stilstand. Volgens de rechtbank botste de auto met meer dan 90 kilometer per uur op die tweede boom. De maximumsnelheid op die weg bij Ekehaar is 60 kilometer per uur.

's Nachts in de auto rijden

Tijdens de zitting verklaarde de minderjarige bestuurder dat hij voor het ongeluk vaker autoreed. "Bovendien blijkt uit het dossier dat verdachte meermalen is gewaarschuwd om te stoppen met het rijden in de auto van zijn vader. Verdachte heeft aan deze waarschuwingen geen gehoor gegeven waardoor het ongeval heeft plaatsgevonden met alle desastreuze gevolgen van dien. De rechtbank neemt dit verdachte bijzonder kwalijk."
Volgens de rechtbank hebben de vijf betrokkenen samen afgesproken om stiekem 's nachts bij elkaar te komen en in de auto te gaan rijden. "Het ongeval is echter enkel en alleen aan het roekeloze rijgedrag van verdachte te wijten geweest."
Een onvoorwaardelijke gevangenisstraf vond de rechtbank niet passend, omdat de jongen zich goed ontwikkelt en een verblijf in de cel die ontwikkeling in de weg zit.

Impact op school

De vijf zijn of waren allemaal leerlingen van het Dr. Nassau College, locatie Quintus, in Assen. Het ongeluk had flinke impact op leerlingen en docenten. Locatiedirecteur Wytze Algra zei dat het verdriet en de pijn nog altijd voelbaar zijn. Ook trekken scholieren nog regelmatig aan de bel. "Zij ondervinden nog steeds nare consequenties en krijgen dan begeleiding van hun mentor of een counselor."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.