Nieuwe tv-serie 'Zorg van binnenuit': 'Over onderwerpen waar we het liever niet over hebben'

Zorg van binnenuit
© Ronald Pras / RTV Drenthe
Vanaf vandaag zendt RTV Drenthe een nieuwe 9-delige tv-serie uit: 'Zorg van binnenuit'. De serie geeft een unieke inkijk achter de schermen van afdelingen van ziekenhuizen en ouderenzorglocaties waar je niet snel komt.
"Er worden onderwerpen aangesneden waar we het met z'n allen liever niet over hebben, denk aan fertiliteit, de palliatieve zorg, pathologie en nierdialyse", vertelt filmmaakster Marjolein Lauret.

Indrukwekkend dichtbij

Samen met cameraman Ronald Pras kreeg zij in het voorjaar twee weken lang de mogelijkheid om achter de deuren van zorgorganisatie Treant te filmen. "Het was indrukwekkend om te zien hoe open de zorgmedewerkers zijn, maar ook hoe dicht we bij patiënten en cliënten konden komen. Iedereen wilde heel graag zijn en haar verhaal doen, óók op de meest emotionele momenten", aldus Pras.
"De focus in de serie ligt op het werk van de zorgmedewerkers. Zij laten zien dat ze er elke dag weer staan, hoe zwaar soms ook. Maar ze zijn zich allemaal bewust van het feit dat ze het verschil maken in de levens van bewoners en patiënten."
De verhalen van de medewerkers leiden de kijker door de afleveringen heen, maar ook zijn veel patiëntverhalen vastgelegd. "Zo mochten we aanwezig zijn bij twee zussen die op dat moment aan het waken waren bij hun moeder. Zij had de dag daarvoor een groot herseninfarct gekregen en het was duidelijk dat ze daar, binnen afzienbare tijd, aan zou overlijden."
"Terwijl ze innig de hand van hun moeder vasthielden vertelden de vrouwen over de palliatieve zorg in het ziekenhuis. En haalden ze herinneringen op aan hun moeder. Dat je daarbij mag zijn en dat je het vertrouwen krijgt dat vast te leggen; dat was heel indrukwekkend", aldus Lauret.

Het leven van dialysepatiënten

Maar ook de verhalen van patiënten die nierdialyse moeten ondergaan zal het filmteam niet snel vergeten. "Bijna iedere dag rijd ik over de A28 bij Beilen langs de kliniek voor nierdialyse", vertelt Lauret. "Ik had geen idee, en ik denk velen met mij, dat die kliniek voor veel mensen van levensbelang is. Driemaal per week, vier uur lang, zijn patiënten afhankelijk van een kunstnier. Dialyseren ze niet, dan gaan ze dood. Dus die kliniek is een wereld op zich."
De serie 'Zorg van binnenuit' is een vervolg op de succesvolle reeks 'Operatie Zorghart', die in 2022 is uitgezonden bij TV Drenthe. Van 29 april tot en met 24 juni is de serie te zien na het nieuwsprogramma Drenthe Nu.

Eerste aflevering over de afdeling pathologie

De eerste aflevering gaat over de afdeling pathologie. Als patiënt krijg je na een succesvolle operatie waarbij een tumor is weggehaald, vaak te horen dat 'de snijranden schoon zijn'. Die conclusie begint op de onderzoekstafels van de afdeling pathologie. "Wij zijn de meest accurate plek om tot een goede diagnose te komen", vertelt klinisch patholoog Ruben Buijs.
"Maar als wij het niet goed hebben, dan gaat het in de hele keten mis. Als ik een tumor niet zie dan loopt de patiënt rond met iets wat misschien wel kan uitzaaien. Het moet heel accuraat zijn anders heeft het grote gevolgen voor iemands leven."
Bekijk hieronder alvast een fragment uit de eerste uitzending:
Nieuwe tv-serie 'Zorg van binnenuit'

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.