Kijk hier: grote bom bij Havelte opgeruimd met flinke knal

De 500-ponder die gevonden werd op het Holtingerveld
© Ingestuurde foto
Met een grote knal werd er aan het einde van de ochtend een bom uit de Tweede Wereldoorlog opgeruimd op het Holtingerveld bij Havelte. Zondag werd de 500-ponder gevonden op het terrein van defensie.
Driehonderd kuub zand was nodig om de ontploffing onder controle te houden. De eigenaren en bezoekers van het Hunehuis, een natuur-recreatie locatie op zeshonderd meter van de plaats waar de bom tot ontploffing is gebracht, zijn vooraf van de explosie op de hoogte gebracht.
Burgemeester Rikus Jager was aanwezig bij het onschadelijk maken van de 500-ponder. Het is voor hem niet de eerste, maar wel de laatste bom die onder zijn toeziend oog tot ontploffing wordt gebracht. Hij gaat binnenkort met pensioen. "Met dank aan het goede werk van de EOD bleef bij het ontruimen van de bom de impact op de omgeving beperkt. Toch merk je nog wel aan de knal wat voor kracht de bom heeft. Laat dit een waarschuwing zijn voor een volgende vinder die een oorlogsbom of granaat ontdekt; graaf hem niet verder uit maar neem gelijk contact op met de gemeente. Denk aan je eigen veiligheid en die van anderen."

Niet voor het eerst

Op het Holtingerveld zijn de afgelopen jaren vaker bommen gevonden. Onder meer in 2021 vond een schaapsherder nog een 500-ponder op het terrein. En ook in 2017 werd bij Havelte zo'n zelfde bom tot ontploffing gebracht die was gevonden op het defensieterrein.
De bossen bij Havelte zijn vaak gebombardeerd, omdat de Duitsers er in de Tweede Wereldoorlog een vliegveld bouwden. Vooral rondom de vroegere landingsbaan zijn veel explosieven of resten daarvan gevonden. Er zouden rond de 2500 bommen zijn gegooid in de omgeving, waarvan er 10 tot 20 procent niet zijn afgegaan. De bommen die nu af en toe opduiken liggen op ongeveer een halve meter diepte, omdat daar de laag keileem begint onder het zand. Er zouden nog tussen de vijftig en de honderd bommen liggen in het gebied.
Bom tot ontploffing gebracht bij Havelte

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.