Vitens wil meer ruimte om te investeren, anders dreigt drinkwatertekort

Vitens vreest drinkwatertekort door wettelijke winstbeperking
© ANP / Sander Koning
Vitens vreest een tekort aan drinkwater tussen 2025 en 2027 als het langere tijd droog en warm is en er niet meer ruimte komt voor investeringen. Dat zegt het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland, die in onze provincie water levert aan huishoudens in de gemeenten Meppel en Westerveld, bij de presentatie van de jaarcijfers.
De winst die drinkwaterbedrijven als Vitens mogen maken, is namelijk beperkt volgens de wet. Vitens wil dat minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) de wet verruimt, zodat het bedrijf met meer winst meer geld kan investeren in drinkwater.

Eerste levensbehoefte

"Het drinkwaterbelang raakt steeds meer in strijd met andere maatschappelijke belangen. Dit terwijl overheden vanuit hun zorgplicht drinkwater als zwaarwegend belang dienen te wegen. Drinkwater is immers een eerste levensbehoefte", zegt oud-bestuursvoorzitter Jelle Hannema, die inmiddels is opgevolgd door Tjeerd Roozendaal.
De mogelijkheid om een hogere winst te maken, is volgens Vitens nodig om genoeg financiering van buitenaf aan te kunnen trekken. Met dat geld kan het drinkwaterbedrijf bijvoorbeeld nieuwe leidingen aanleggen of bestaande leidingen vervangen. Vorig jaar haalde Vitens een resultaat van 27,2 miljoen euro. Daarmee zit het bedrijf naar eigen zeggen bijna tegen de maximale winst aan die drinkwaterbedrijven mogen maken.

2023 in cijfers

Vorig jaar stroomde er ruim 340 miljoen kuub drinkwater door de 48.000 kilometer aan waterleidingen naar de 6 miljoen Vitensklanten. Dat leidde tot een drinkwateromzet van 426,3 miljoen euro en een nettowinst van 27,2 miljoen euro in 2023.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.