Vliegveld Eelde en Schiphol gaan samenwerken

De Drentse luchthaven gaat samenwerken met Schiphol
© RTV Drenthe / Marjorie Noë
Groningen Airport Eelde en Schiphol gaan samenwerken. In eerste instantie richt die samenwerking zich op route-ontwikkeling en "de ontwikkeling van commercieel vastgoed" op de Drentse luchthaven.
Beide vliegvelden voldoen met de samenwerking ook aan een wens van het demissionaire kabinet. Dat wil namelijk dat Schiphol en de regionale vliegvelden meer samen optrekken.
Verder wil Eelde duurzame luchtvaart met waterstof de komende jaren verder uitbouwen. Schiphol gaat specialistische kennis, ervaring en kunde beschikbaar stellen aan Groningen Airport Eelde. Eelde is al een testlocatie voor duurzame luchtvaart.

Beide luchthavens blij

"Wij zijn voorstander van een systeem waarin de Nederlandse luchthavens als één systeem samenwerken. Zo kunnen we samen de luchtvaart verduurzamen en waarde blijven toevoegen op regionaal en nationaal vlak", zegt Robert Carsouw, interim-directeur en financieel directeur van Schiphol.
Ook Eelde-directeur Meiltje de Groot is te spreken over de samenwerking. "Met deze samenwerking komen we een stapje dichter bij het optimaal benutten van de beperkte luchthavencapaciteit in Nederland. Wij zijn blij met de hulp die we binnen deze samenwerking van onder meer het routeontwikkelingsteam van Schiphol gaan krijgen."

Meer vluchten

De Groot hoopt dat de samenwerking met Schiphol ook leidt tot extra vliegverkeer van en naar Groningen Airport Eelde. "Schiphol kan verkeer dat daar niet terechtkan, omdat ze niet genoeg capaciteit hebben, doorverwijzen naar Eelde. We hebben er vertrouwen in dat we daardoor wat extra vliegverkeer krijgen, en ook dat we Schiphol zo kunnen ontlasten."
Vliegveld Eelde is als enige regionale luchthaven nog geen lid van de Schiphol Group, maar dat vindt De Groot niet onoverkomelijk. "Dat is geen doel op zich. Ik vind de stappen die we nu zetten het allerbelangrijkst. Wij zijn er voor de regio Noord-Nederland. We kunnen met de financiële steun die we van Groningen en Drenthe hebben de komende tien jaar jaar laten zien dat we een waardevolle maatschappelijke rol hebben voor de regio."

Functie vliegveld

Vorig jaar registreerde het Drentse vliegveld 55.744 vliegbewegingen. Er werden 112.833 passagiers vervoerd. Naast commerciële vluchten, wordt de luchthaven ook gebruikt door de KLM Flight Academy en voor het vervoer van donororganen. De traumahelikopter is eveneens gestationeerd op Eelde. Er werken meer dan vierhonderd mensen.
Robert Carsouw en Meiltje de Groot ondertekenen de overeenkomst
© Groningen Airport Eelde

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.