Jeugdzorgorganisatie wil zich vestigen in Peize en hoopt onderdeel van dorp te worden

Aan de rand van bedrijventerrein De Westerd staat de woning waarin Xperanza zich wil vestigen
© RTV Drenthe / Mathijs Renkema
Jeugdzorgorganisatie Xperanza is bezig om een locatie te openen in Peize. Aan de Groningerweg moet een plek komen voor jongeren die eerder een traject in Spanje hebben gevolgd.
Het gaat om jongeren die om verschillende redenen last hebben van gedragsproblemen. "Zeker niet om anti-sociale jongeren", benadrukt Jolanda Kiesbrink namens de organisatie. "Dus geen jongeren met een verslaving of in de criminaliteit, maar wel met problematiek. Dat kan heel breed zijn."

Stukje nazorg

Xperanza werd in 2013 opgericht door gezondheidszorgpsycholoog Evelien von Eije en haar man Sander Knol. De organisatie is gevestigd in Groningen, maar jongeren worden in Spanje behandeld. "Het gaat om jongeren die in Nederland buiten de boot vallen en bij wie het nodig is om ze even uit hun vertrouwde netwerk te halen, om wat voor reden dan ook", zegt Kiesbrink. "In Spanje zitten ze maximaal acht maanden, waarbij het gezin idealiter ook nog een week overkomt."
Daar worden zij behandeld door onder andere meerdere psychologen, gedragswetenschappers, pedagogisch medewerkers en sportcoaches. De insteek van de behandeling is dat jongeren weer terug kunnen keren naar een gezinssituatie. In sommige gevallen is nazorg nodig, waardoor het bedrijf al jaren kijkt naar een locatie in Nederland.

'Betrokken bij de omgeving'

In Peize heeft de Nederlands-Spaanse organisatie nu een plek gevonden. Hoewel de vergunningen nog niet rond zijn, verleent de gemeente Noordenveld in principe medewerking aan de plannen. "We willen in Peize nauw bij de omgeving betrokken zijn", zegt Kiesbrink. "Het moet geen gesloten gemeenschap worden."
Hoeveel jongeren er in Peize worden geplaatst, is afhankelijk van de groep. "Het moet goed bij elkaar passen, daarvoor kijk je naar de groepsdynamiek. Het kunnen er bijvoorbeeld zes zijn, maar ook twaalf. We gaan in ieder geval niet voor grote groepen. We willen goede, persoonlijke zorg kunnen leveren."
Ook de lengte van het verblijf aan de Groningerweg zal verschillen. "Sommige jongeren zullen maar een paar maanden hoeven blijven, voor ze terugkeren in hun gezin. Bij anderen zal dat lastiger zijn en misschien helemaal niet lukken. We moeten hen klaar maken om op eigen benen te gaan staan. Dan zal een langer verblijf nodig zijn."

Tweede helft 2024

Daar hoort ook goede begeleiding bij, vindt Xperanza. "24 uur per dag zal er begeleiding zijn", zegt Kiesbrink. "De jongeren hebben verder allemaal een dag-invulling. Ze zijn bovendien leerplichtig. We willen straks met de omgeving in gesprek over onze plannen. Daarbij willen we duidelijk maken dat we onderdeel van het dorp willen worden."
Als alles meezit, kan de zorgorganisatie zich in de tweede helft van 2024 vestigen in Peize.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.