Weinig Drenten in Kamer sinds Tweede Wereldoorlog, alleen Flevoland minder vertegenwoordigd

Eline Vedder, Tweede Kamerlid voor het CDA uit Ruinerwold
© ANP / Peter Hilz
Drenthe heeft sinds de Tweede Wereldoorlog, afgezien van de provincie Flevoland, de minste Tweede Kamerleden geleverd. Dat blijkt uit een data-onderzoek van RTV Drenthe.
Sinds de Tweede Wereldoorlog telt Nederland 1517 Tweede Kamerleden, van wie er meer dan 50 Drentse roots hebben. Alleen de provincie Flevoland heeft minder landelijke parlementariërs door de jaren heen, maar die provincie bestaat pas sinds 1986.

Kamerleden per provincie, sinds 1946

Provincie Kamerleden
Drenthe 55
Flevoland 28
Friesland 107
Gelderland 191
Groningen 88
Limburg 115
Noord-Brabant 218
Noord-Holland 429
Overijssel 127
Utrecht 218
Zeeland 63
Zuid-Holland 591
Voor dit onderzoek wordt een Tweede Kamerlid bestempeld als Drent als die geboren of woonachtig is in deze provincie. Dat geldt hetzelfde voor de andere provincies. Daardoor komt het totale aantal hoger uit dan het aantal Kamerleden van 1517. Iemand die in Drenthe is geboren en woont in Groningen, valt in dit onderzoek onder beide provincies en telt dus twee keer mee.
Verspreid over de afgelopen regeerperiode zaten er vijf Drenten in de Tweede Kamer. Nu zitten er nog vier: Anne Kuik uit Nieuw-Amsterdam, Eline Vedder uit Ruinerwold (beide CDA), Wieke Paulusma uit Emmen (D66) en Mark Strolenberg uit Hoogeveen (VVD). CDA'er Agnes Mulder uit Assen maakte tussentijds plaats om aan de gang te gaan als directeur van werkgeversvereniging VNO-NCW MKB Noord.
De laatste regeerperiodes zitten er minder Drenten in Den Haag. De hoogtijdagen waren vanaf eind jaren zestig tot en met de jaren tachtig. In die periodes was Drenthe met tien mensen vertegenwoordigd in de Tweede Kamer.

PvdA en CDA

De Drenten die sinds de Tweede Wereldoorlog in de Tweede Kamer hebben gezeten, zijn vooral lid van de PvdA en het CDA. Van de 52 Drenten zaten er 18 namens de PvdA in de Tweede Kamer en 11 namens het CDA. De VVD volgt met 8 Drenten in de geschiedenis. Voor alle andere partijen waren er maximaal vier Drenten actief.
Enkele partijen hebben nog nooit een Drent meegenomen naar Den Haag, onder meer KVP, SP en PVV.

Fractievoorzitters

Eén Drent is als fractievoorzitter in de Tweede Kamer gekomen na verkiezingen: Hendrik Koekoek uit Hollandscheveld. Hij is de oprichter van de Boerenpartij en leidde de partij van 1963 tot en met 1981.
Daarnaast waren er een paar Drenten die tijdelijk of waarnemend fractievoorzitter zijn geweest. In 1963 waren er tijdelijk twee Drentse fractievoorzitters in de Kamer. Naast Koekoek was dat Jan Smallenbroek uit Assen, die tijdelijk de rol op zich nam voor de ARP, totdat hij in 1965 minister werd in het kabinet-Cals.
Jan Nico Scholten, geboren in Dalen, kwam in 1982 namens het CDA in de Tweede Kamer terecht, nadat een aantal CDA-Kamerleden het kabinet inging. Eind 1983 stapte hij samen met Stef Dijkman uit de partij na een meningsverschil en gingen ze verder als de Groep Scholten/Dijkman, waarbij de Drent de rol als fractievoorzitter vervulde. In 1985 sloot Dijkman zich echter aan bij de PPR en vormde Scholten een eenmansfractie.

35 Drenten verkiesbaar

Voor de komende verkiezingen zijn 35 kandidaten uit Drenthe verkiesbaar. Eline Vedder is de hoogst genoteerde Drent. Zij staat op de tweede plaats op de lijst voor het CDA. Op basis van de huidige peilingen maken ook Elke Slagt-Tichelman uit Assen en Harm Holman uit Roden een grote kans om in de Tweede Kamer te komen. Slagt-Tichelman staat op de negentiende plek voor GroenLinks/PvdA, Holman staat op de twintigste plaats voor NSC.

Verantwoording

Voor dit onderzoek is gebruik gemaakt van de open data van de Tweede Kamer.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.