Bekijk hier: zoveel kiesgerechtigden zijn er in jouw gemeente

Een kiezer heeft net gestemd (foto ter illustratie)
© ANP
In Drenthe mag een groter deel van de inwoners stemmen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen dan gemiddeld in Nederland. In elke Drentse gemeente is minstens 95 procent van de volwassen inwoners kiesgerechtigd. Landelijk ligt het aandeel kiesgerechtigden op 91 procent, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
In gemeenten De Wolden, Noordenveld en Westerveld ligt het percentage kiesgerechtigden (98 procent) het hoogst. Zij schurken aan tegen de landelijke top, waar de Overijsselse gemeenten Tubbergen en Twenterand bovenaan staan. Ook daar mag ruim 98 procent van de inwoners van 18 jaar of ouder zijn of haar stem uitbrengen.
In Drenthe scoren Assen, Hoogeveen en Meppel op dit gebeid het laagst, al mag nog steeds ruim 95 procent van de volwassenen naar de stembus.

Duitsland

In de absolute staart van de ranglijst bevindt zich de Zuid-Limburgse gemeente Vaals, waar net twee derde van de volwassen inwoners een rood vakje mag inkleuren. Oorzaak hiervan zijn mensen uit Duitsland die net over de grens in Nederland wonen, maar vanwege hun nationaliteit niet mogen stemmen.
(Tekst gaat verder onder de kaart)
Wanneer mag je stemmen?
Stemrecht staat in de Grondwet bekend als actief kiesrecht. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet een kiezer de Nederlandse nationaliteit hebben, 18 jaar of ouder zijn en niet uitgesloten van het kiesrecht zijn. Dat laatste gebeurt alleen na een uitspraak van de rechter.
Naast actief kiesrecht bestaat het passief kiesrecht. Dat is het recht om gekozen te worden.
Mensen van achttien jaar of ouder die niet de Nederlandse nationaliteit hebben en ten minste vijf jaar legaal in Nederland wonen, mogen stemmen bij bij gemeenteraadsverkiezingen en bij waterschapsverkiezingen. Burgers uit EU-lidstaten die in Nederland komen wonen, hebben onmiddellijk stemrecht bij gemeenteraadsverkiezingen, verkiezingen voor het Europees Parlement en waterschapsverkiezingen.
Bron: Kiesraad
In Westerveld is het aandeel van 50-plussers onder de kiezer het grootst. Ongeveer twee derde van de kiezers heeft deze leeftijd al bereikt. Ter vergelijking: in Assen, Hoogeveen en Meppel is nog geen kwart van de kiesgerechtigden 50 jaar of ouder.
Deze drie gemeenten doen het, met Emmen daarbij gerekend, aanmerkelijk beter bij de jongere leeftijdscategorieën. Bijna 25 procent van de kiesgerechtigden bestaat uit inwoners tussen de 18 en 35 jaar. In een 'vergrijsde' gemeente als Westerveld is dit net 16 procent.
Het hoogste aandeel 18- tot 35-jarige kiesgerechtigden is terug te vinden in studentensteden als Groningen en Utrecht (beiden 40 procent). De minste jonge kiezers wonen in Laren (12 procent).
Voor aankomende verkiezingen mogen in totaal zo'n 13,3 miljoen Nederlanders stemmen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.