Drenthe Kiest over de wolf: wat kan Den Haag voor Drenthe doen?

Jeanine Hofsteenge en Stijn Steenhuis praatten in Diever over de wolf
© RTV Drenthe
In Diever praten over de wolf. Dat is op z'n zachtst gezegd wel 'een dingetje'. Sinds het dier in 2020 weer vaste huisvesting in Drenthe vond, laat het regelmatig z'n tanden zien in en rondom het dorp.
Dat tot wanhoop van een flink aantal inwoners. Zo merkt verslaggever Stijn Steenhuis tijdens een ronde door Diever, om aan te horen wat de inwoners van politiek Den Haag verwachten als het aankomt op de wolf.

'Wij voelen ons vogelvrij'

Een van de eerste inwoners die onze Drenthe Kiest-verslaggever tegen het lijf loopt denkt meteen terug aan een paar jaar geleden. Plotsklaps laat de wolf zich af en toe zien. "Iedereen vond het toen nog wel mooi. Een aanwinst voor de natuur werd er gezegd."
"Kenners zeiden toen: 'Hij pakt alleen schapen. Geen pony's, koeien of kalveren. Hij doet geen dingen overdag. En jullie krijgen wolfwerende rasters.' We werden gesust. Maar nu zijn we twee jaar verder, en alles wat beweerd werd wat de wolf niet zou doen, heeft 'ie ondertussen wel gedaan."
Volgens de man uit Diever heerst onder veel inwoners van het dorp de vraag: wat volgt er nu? Hij zegt dat een aantal dorpsbewoners zich vogelvrij voelt. "Het vertrouwen in de wolvenkenners is weg. Den Haag moet echt eens serieus naar dit probleem hier kijken. De wolf is een mooi beest, maar past niet in de huidige situatie. Het is echt wachten op ellende."
Drenthe Kiest: Drenthe in de stemming
In het RTV Drenthe-programma Drenthe Kiest: Drenthe in de stemming peilen verslaggevers Jeanine Hofsteenge en Stijn Steenhuis in aanloop naar de verkiezingen op 22 november de stemming onder de Drenten.
Aan de hand van drie thema's die spelen in onze provincie gaan ze naar meerdere gemeenten om te kijken wat inwoners verwachten van politiek Den Haag.
De thema's zijn:
- De wolf
- Een goede treinverbinding met het noorden
- Voorzieningen in de regio
Even verderop bij de lokale supermarkt staat een vrouw uit Hoogersmilde rustig haar boodschappen in de auto te laden. "Ja, daar vind ik zeker wat van", reageert ze als verslaggever Steenhuis haar vraagt over de wolf.

'Vreselijke filmpjes'

"En ik geloof dat we allemaal wel op een lijn zitten. Ze hoeven van mij niet dood hoor, want ik ben voor de dieren. Maar wat ze met de schapen doen, dat is pas echt dierenleed." Ze noemt de 'vreselijke en schrikbarende foto's en filmpjes' die ze voorbij ziet komen op Facebook van dode schapen.
Zelf hebben zij en haar man ook schapen. "We hebben er wolfwerende afrastering omheen, met heel wat volt. En gelukkig is er nog niets voorgevallen", vertelt ze terwijl ze afklopt op de motorkap van haar auto.
Helpen ezeltjes tegen de wolf? En heeft de politiek überhaupt iets te zeggen over het dier? Je ziet het in aflevering één van Drenthe Kiest: Drenthe in de stemming:

Ondertussen op de markt in Emmen

Straks meer over de wolf. Eerst tijd voor de volgende vraag: Hoe is de stemming in Drenthe? Zitten provinciegenoten überhaupt een beetje te wachten op de verkiezingen Ons politiek verslaggeversduo van dienst parkeert de stembus op de markt in Emmen en peilt de stemkoorts.

Stemplicht

"Mijn moeder zei altijd: het is geen recht om te stemmen, maar een plicht om te stemmen", trapt een marktbezoeker hoopvol af.
Bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen in 2021 is het opkomstpercentage in Drenthe 80,17 procent. Alleen Overijssel, Utrecht, Friesland en Gelderland hebben een relatief hogere opkomst.

Geschrokken door kieswijzer

"Ja, dat ga ik zeker doen", roept een man in het voorbijgaan op de vraag of hij gaat stemmen. Maar op welke partij is nog niet bekend.
Een handige hulp daarbij kan het invullen van een stemwijzer zijn. Al is een marktbezoeker zich een hoedje geschrokken, zo zegt ze wel. "Ik heb de kieswijzer ingevuld. En toen moest ik op 50PLUS stemmen, nou dat ga ik écht niet doen. Maar Omtzigt eindigde ook hoog, dus misschien wordt hij het."

De wolf in het vizier

Zoveel mensen, zoveel wensen. En dat geldt natuurlijk ook voor de politieke partijen.
We legden ze in het KiesKompas de stelling voor: 'De regering moet zich inzetten om de wolf te beschermen.' Partijen kunnen kiezen voor helemaal mee eens, mee eens, neutraal, niet mee eens, helemaal niet mee eens of geen mening.
Wat blijkt? Een aantal partijen heeft de wolf letterlijk in het vizier en gaat voor afschot. Terwijl de andere overweegt ezeltjes in te zetten ter bescherming van vee.

KiesKompas

BVNL reageert stellig op de KiesKompas-stelling. De partij noemt de wolf een bedreiging voor mens en dier en vindt dat het indien noodzakelijk afgeschoten mag worden.
De SGP sluit zich daar iets subtieler bij aan met de volgende bewoording: 'De SGP wil genoeg ruimte voor goedwillende jagers. Ook om iets te kunnen doen aan het toenemend aantal wolven.'
Ook de VVD ziet de wolf niet zitten in Nederland en is het niet eens met de stelling. Verder zijn de BBB, JA21, 50PLUS, FvD en het CDA het helemaal niet eens met de stelling.

Ezeltjes?

De PVV, NSC en ChristenUnie blijven neutraal in deze stelling. D66, DENK en SP zijn het ermee eens dat de regering zich moet inzetten om de wolf te beschermen.
En dan zijn er partijen die het er helemaal mee eens zijn: BIJ1, GroenLinks/PvdA, PVDD en Volt. Die laatste partij heeft een ietwat opvallende oplossing tegen de wolf. Om het vee veilig te houden wil de partij honden en ezels inzetten.

Hebben de partijen wel iets te zeggen?

Elke partij vindt wel iets van de wolf. Maar wat heeft de politiek in Nederland eigenlijk te zeggen over het dier?
"Zij kunnen druk uitoefenen op Brussel om de regelgeving aan te passen", zegt onderzoeker Suzanna Twickler van NHL Stenden Hogeschool. "Met je stem heb je niet direct invloed op de kwestie. Er zijn allemaal strenge regels voor de wolf, want het is een beschermd dier."
Twickler besluit: "We blijven zitten met Europese regelgeving. Je ziet in Scandinavische landen en Oost-Europa dat er afschot is, maar dan moet je aantonen dat er te veel van zijn."

Nog even over die ezels

Het klinkt heel leuk en zelfs wel wat schattig: ezeltjes inzetten om het vee te beschermen tegen de wolf. Maar helpen de balkende viervoeters echt om de wolf te verjagen?
"Op korte termijn zou het afschrikkend kunnen werken", legt Patrick Jansen van alpacaboerderij Alpaca's Enzo in Wittelte uit. Je voelt een maar aankomen, en die komt er ook. Want op lange termijn heeft het volgens Jansen geen zin. "Naarmate de wolf het vaker gaat proberen, gaan de ezels eraan wennen en balken ze niet meer. Dan wordt het normaal, en dus gevaarlijk."

'Er moet nu iets gebeuren'

Terug naar Diever. De plek waar de wolf regelmatig rondwaart. Is het niet letterlijk over straat of door de weilanden, dan wel figuurlijk in het hoofd van de mensen.
"Want hij zorgt voor angst onder de mensen", zo geven ze op straat toe. "En dierenleed, dat moet je voorkomen. En dus is het tijd dat er nu echt iets gaat gebeuren."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.