Boswachter: 'Ik had nooit verwacht dat de natuur nu op omvallen zou staan'

Gezonde en bloeiende heide
© RTV Drenthe/Fred van Os
"De natuur in Nederland moet beter beschermd worden". Dat vinden boswachters van Natuurmonumenten. De boswachters riepen de lijsttrekkers van de zeventien grootste politieke partijen op om na de verkiezingen in actie te komen.
Bart Zwiers is een van de boswachters die de oproep steunt. Hij werkt in natuurgebied Vijftig Bunder bij Midlaren. "Als je goed kijkt, zie je dat de heide hier dood is. Jaar op jaar verdwijnen er meer heideplanten. Er is verrekte weinig van over", zegt Zwiers tegenover de NOS.
Die beschadiging van de natuur heeft volgens Zwiers te maken met wateronttrekking, stikstof en klimaatverandering. "Ik doe dit nu 25 jaar en had niet verwacht dat ik zou meemaken dat de natuur op omvallen staat", zegt hij.

Besef

Zwiers spreekt de geluiden tegen dat het 'wel mee zou vallen met de stand van de natuur'. "Kijk maar naar de cijfers", zegt hij. "We zijn 76 procent van onze insecten kwijt, dat is devastating, ongelooflijk. Wij moeten beseffen dat wij daar onderdeel van zijn. Zonder die natuur hebben wij geen kans om te overleven. Die insecten bestuiven ons voedsel."
"Een ecosysteem kan niet verder leven zonder dat het compleet is", legt de Drentse boswachter uit. De boswachters waarschuwen de politiek daarom voor de instorting van de natuur. Wanneer planten en insecten één voor één weggenomen worden uit de natuur, zal dit proces alleen nog maar sneller gaan.

'Afschaling'

De boswachters zien natuurinstanties die worden 'afgeschaald' en het natuurbeleid dat wordt 'afgezwakt', terwijl dat beleid is bedoeld voor het behouden van een gezonde natuur. "Nog dertigduizend hectare te gaan; het is één voor twaalf. We moeten onszelf in de ogen kijken. Daarom hebben we alle lijsttrekkers aangeschreven. Nood breekt wet, het is écht nodig."
Volgens Zwiers zijn zijn collega's en hij afhankelijk van factoren van buitenaf, waar zij geen invloed op hebben. Zij zijn van mening dat deze problemen eerst opgelost moeten worden. "Het is nu dweilen met de kraan open", besluit Zwiers.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.